O ocu i biblioteci 1

Roman Sorža Šalandona „Zanimanje oca“, koji je sa francuskog prevela Jelena Stakić, i knjiga eseja Alberta Mangela „Pakujem svoju biblioteku – elegija i deset drugih digresija“, čiji prevod sa engleskog potpisuje Darja Pačevski, predstavljeni su u Geopoetici.

Izvršna urednica ove kuće Jasna Novakov Sibinović je, predstavljajući roman „Zanimanje oca“, ocenila daje to „tegobna, turobna i teška porodična priča“. Šalandon pripoveda surovu i potresnu priču o razorenom, ali uzbudljivom detinjstvu dečaka Emila, koji je zarobljen u paranoična bunila svog oca koji regrutuje sina za svoje nerealne poduhvate. Dečak biva žrtva očevog nasilja i majčinog prećutkivanja. Prema mišljenju kritike, u ovoj svojoj najintimnijoj knjizi Šalandon „slika jezivi portret jedne porodice, pri čemu su čitaoci duboko dirnuti nesrećom svakog njenog člana“. Na srpskom jeziku objavljena su još dva njegova romana – „Povratak u Klibegz“ i „Četvrti zid“.

U junu 2015. Alberto Mangel se sprema da napusti svoj seoski dom u Francuskoj u kojem je imao ličnu biblioteku od trideset i pet hiljada naslova.

– Dok pakuje i odabira koje će knjige zadržati, pohraniti ili odbaciti, Mangel se prepušta sanjarijama o prirodi odnosa između čitalaca i knjiga, kolekcionara i knjiga, reda i nereda, sećanja i čitanja. U ovom upečatljivom i intimnom osvrtu na vlastiti čitalački život, čiji naslov upućuje na čuveni esej Valtera Benjamina iz 1931. „Raspakujem svoju biblioteku“, Mangel baca svetlo na izrazito ličnu prirodu umetnosti čitanja i svedoči o ključnoj ulozi javnih biblioteka. S velikom pronicljivošću i strašću autor podvlači centralno mesto i jedinstven značaj knjiga u demokratskom, civilizovanom i angažovanom društvu – rekao je glavni urednik Geopoetike Vladislav Bajac govoreći o knjizi „Pakujem svoju biblioteku“.

Esejista, romanopisac, književni kritičar, antologičar, prevodilac i izdavač Alberto Mangel bio je direktor Nacionalne biblioteke Argentine od 2015. do 2018. godine. On redovno piše za novine i časopise širom sveta. Dobitnik je više značajnih nagrada i mnogobrojnih priznanja širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari