O velikim mukama, blistavom daru i tragičnom kraju Magi 1Foto:Aleksandra Ćuk

-Knjiga „Magi – Kao da je bila nekad“ Dušana Vesića u izdanju Lagune promovisana je u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra na bini na kojoj je potekla muzika Ekatarine Velike.

O ovom uzbudljivom štivu su govorili: Dušan Nedeljković, pisac, Ivan Velisavljević, filmski i književni kritičar, Ivan Ivačković, urednik knjige, i Jadranka Janković, novinarka. Svi odreda su je pohvalili visokim ocenama, istakavši da ona prevazilazi okvire publicistike, da se čita kao najuzbudljiviji roman i da je svojevrsna studija o usponu i propasti srednje klase, te razorna priča o o licu i naličju Beograda

„Nama je bila potrebna knjiga o nama, o našoj generaciji, a Margita se nametnula kao metafora“, kazao je Dušan Vesić, jedan od najvažnijih novinara nekadašnje Jugoslavije, od kojeg su, kako je Ivačković spomenuo, mnogi učili kako se piše.

Jadranka Janković je skrenula pažnju da je, od trenutka kada je pre mnogo godina ušla u sobu Margite Stefanović, shvatila da je ona alfa i omega benda Ekatarina Velika. Ona je istakla Margitinu snagu u podnošenju velikih gubitaka kao što su odlazak nekih od najbližih ljudi u njenom životu – Bojana Pečara i Milana Mladenovića, te njenu sposobnost i napore da bend drži u simbiozi, iako je reč o tri potpuno različite i snažne ličnosti.

Za razliku od prethodnih knjiga o Margiti, koje su u najvećoj meri spomenari, posle kojih ostaje niz otvorenih pitanja, moglo bi se reći da Vesićeva knjiga otkriva dosad nepoznate činjenice o životu uvek začudne Margite, talentovane pijanistkinje, odlične klavijaturistkinje s diplomom arhitekture, pionirke u mnogim kreativnim sferama, simbolom drugačijeg Beograda u odnosu na današnji.

„Sa ljubavlju koja ne remeti razboritost i nepotkupljivošću koja ne ometa emociju, Dušan Vesić je ispisao važnu i potresnu knjigu o velikim mukama, blistavom daru i tragičnom kraju najveće heroine jugoslovenskog rock’n’rolla. NJegova priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka, toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njenu bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama“, napisao je Ivan Ivačković o ovoj knjizi. Pročitajte je.

 

Da se Studentski kulturni centar zove po Margiti?

Tokom promocije knjige „Magi – Kao da je bila nekad“ se desio manji incident kada je muškarac iz publike prilično žustro negodovao na ideju da se potpiše peticija da Studentski kulturni centar dobije ime po Margiti Stefanović. On je kazao da Margita prva ne bi podržala takvu zamisao. Papir s potpisima je tokom promocije kružio salom, a mnogi smatraju da je dobra ideja da Studentski kulturni centar, koji, kako je skrenuo pažnju Dušan Nedeljković, odavno nije studentski, postane Kulturni centar Margita Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari