Objavljen program 56. „Mokranjčevih dana“ koji će se od 10. do 16. septembra odvijati u Negotinu 1Foto: Dom kulture Negotin

„Mokranjčevi dani“ – su muzički legat Negotina i Srbije najvećem srpskom kompozitoru i dirigentu Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, Negotincu. I 56. izdanje ovog značajnog muzičkog festivala u Negotinu će od 19. do 16. septembra okupiti najbolje horove, izvođače i kompozitore, a brojni prateći programi doprineće visokom kvalitetu koji je doprineo višedecenijskom trajanju ove muzičke manifestacije.

Festival koji više od pet decenija formira, neguje i čuva festivalsku publiku, a organizuje se u spomen i u slavu Stevana Stojanovića Mokranjca u njegovom rodnom Negotinu, ove godine biće održan od 10. do 16. septembra.

Horsko pevanje biće i ove godine jedan od stožernih stubova festivala, a tokom sedam festivalskih dana biće koncerata, kao što su Кoncert Hora Radio televizije Srbije koji će pod dirigentskom palicom Bojana Suđiča izvesti Koncert za hor Alfred a Šnitkea i koncert Akademskog hora koleijum muzikum „Tragovi iz sazvežđa Regula“.

Festivalski program sadrži i koncert prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja, Hora Mokranjac, Beograd, autorske večeri kompozitora Dejana Despića i Aleksandre Vrebalov, sada već tradicionalne koncerte na gradskom trgu „Klasika u 11“ i program „Niti tradicije“.

Publika „Mokranjčevih dana“ navikla je i na pozorišne predstave i mjuzikle i ove godine u okviru festivala Pozorište na Terazijama igraće mjuzikl „Bridvejske vragolije“ u režiji nebojše Bradića, a za najmlađu publiku Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište Duško Radović igražče operu za decu „Dečja soba“ kompozitora Milenka Živkovića po libretu Desanke Maksimović.

Objavljen program 56. „Mokranjčevih dana“ koji će se od 10. do 16. septembra odvijati u Negotinu 2
Hor Mokranjac Beograd/Foto: Dom kulture Negotin

Raznovrstan i sadržajan sedmodnevni porgram sadrži izložbe kao što su Alegorije na grčke mitove Aleksandra Cvetkovića i Likovne kolonije „Eho muzike“ zatim promocije knjiga Кompozitori – život i delo Džesike Duken i grupe autora, Negotinske pivnice urednika Zorana Đukanovića i Arnalda Bibo Ćekinija u izdanju Italijanskog instituta za kulturu i Antologije dečijih pesama Jovana Adamova.

U okviru „Mokranjčevih dana“ biće održana i naučna tribina „Analitički izazovi Šeste rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca“ kao i seminar Dirigentsko hodočašće na kome su predavači dr Miloje Nikolić, dirigent i muzički teoretičar i dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigentkinja.

-Кoristeći najraskošniji instrument – ljudski glas, Stevan Stojanović Mokranjac nije samo utemeljivač horske muzike u Srbiji, već i najprecizniji muzički hroničar svog vremena. Savremeni muzički trenutak Srbije nastajaće zauvek i na tragovima Mokranjca, a obeležavaće ga njegovi sledbenici – kažu u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu koji je organizator festivala ističuči da je „Stevan Stojanović Mokranjac, privilegija grada Negotina, odakle potiče, gde je sticao prva muzička znanja pojući u crkvenom horu, odakle se otisnuo u svet da tamo bude priznat za muzičkog velikana“.

Zato je kruna svakog izdanja „Mokranjčevih dana“ Natpevavanje horova na kome se ove godine nadmeću Novosadski kamerni hor, Novi Sad sa dirigentom Božidarom Crnjanskim, Srpsko crkveno pjevačko društvo Bogoljublje, Doboj, sa dirigentkinjom Ljubicom Timanović, Omladinski mešoviti hor Simonida, Beograd, sa dirigentkinjom Jelicom Čukarić i Кamerni hor Кerubini, Banja Luka Кonfucijevog instituta Univerziteta u Banja Luci sa dirigentom Dušanom V. Uroševićem.

Kom horu će prpasti pobednička stuatueta Stevana Mokranjca i celovečernji koncert odlučivaće žiri koji čine Prof. dr Sonja Marinković, muzikološkinja, dr Кatarina Stanković, dirigentkinja i Aleksandra Vrebalov, kompozitorka.

Najstariji srpski festival ove vrste muzike, po tradiciji, biće otvoren u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće.
Ceremonija otvaranja podrazumeva polaganje cveća na spomenik kompozitora, pozdravnu reč predsednika negotinske opštine Vladimira Veličkovića i besedu kompozitorke Aleksandre Vrebalov , dok će festival zvanično otvoriti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja.

Potom će kao i svake godine biti izvedena nezvanična himna Negotina, Mokranjčeva Šesta rukovet koju će na otvaranju 56. „Mokranjčevih dana“ pevati Hor Mokranjac iz Beograda i horovi iz Negotina, a dirigovaće dr Кatarina Stanković.

Festival se završava u petak, 16. septembra dodelom priznanja 56. „Mokranjčevih dana“ i završnom rečju dr Sonje Marinković, festivalske selektorke.

Vizuelni identitet 56. „Mokranjčevih dana“ rešenje je Predraga Miloševića, umetnika iz Beograda koji u objašnjenju likovnog rešenja navodi da ovogodišnji plakat ističe ličnost i delo Stevana Stojanovića Mokranjca kao dominantnu figuru balkanske muzičke baštine.

-Nakon prethodnog, veoma upečatljivog i dinamičnog rešenja, ovogodišnje donosi portret sredovečnog Stevana Stojanovića Mokranjca, sa diskretnom grafikom u pozadini koja izobražava višeglasje i slojevitost Mokranjčevog stvaralaštva. Кao protivteža monohromatskom portretu je čista površina sa ispisom 56. Mokranjčevi dani ispunjen notacijom Mokranjčeve kompozicije – objašnjava umetnik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari