Objavljena selekcija 72. festivala PPV i upozorenje da je pozorištu potrebna podrška 1Foto: M.P. / Danas

Od dvadeset i tri prijavljene predstave za decu i odrasle za 72. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, odabrano je šest dramskih i četiri dečije predstave, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare, gde su najavljeni detalji manifestacije.

Festival se, petu godinu za redom, održava u Zrenjaninu i njegovom pozorištu domaćinu, teatarskoj kući „Toša Jovanović“ gde će, prema rečima direktora Dejana Karlečika, publika moći da prati ne samo predstave već i prateće programe.

„Izuzetna nam je čast da smo domaćini još jednog festivala, gde će se prikazati godišnja produkcija vojvođanskih pozorišta. Prilike za kulturu su teške ali se trudimo da budemo dobri domaćini“, naveo je, između ostalog Karlečik.

U prateće programe, pored promocija i izložbi vezanih za pozorište, spadaju i podkasti koje će snimati urednica i novinarka, pozorišna kritičarka i dramaturškinja Aleksandra Glovacki Velikić, selektorka festivala.

Za Danas kaže da se susrela sa veoma teškom situacijom u vojvođanskoj pozorišnoj produkciji zbog čega smatra da je važno da to kao selektor najstarije pozorišne smotre u zemlji javno kaže.

„Situacija u pozorištima i produkciji je alarmantna. Ja nisam ranije pratila rad vojvođanskih pozorišta pa da mogu da to uporedim sa nekim drugim periodima ali sada, drugu godinu za redom kao selektor vojvođanskog pozorišnog festivala i sa iskustvom koje imam sa drugim pozorištima i festivalima u zemlji, mogu da kažem da je potrebna ozbiljna finansijska pomoć“, objasnila je Aleksandra Glovacki Velikić.

Iako je predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, inače uspešna direktorka somborskog teatra Bojana Kovačević, navela da su našli način da organizuju festival, kaže da se, ipak,  kao njegovi osnivači nadaju većoj podršci od Pokrajinskog sekretarijata.

Na pitanje šta nedostaje Festivalu, šta je najurgentnije ali i zašto sajt same Zajednice nije funkciji, što je i selektorka primetila, Kovačević je odgovorila da je problem u finansijama.

„Zajednica ima jednog zaposlenog, sa pola radnog vremena i potrebno je, možda, da sva pozoiršta koja su njeni članovi, porade na tome. Videćemo šta možemo sami da uradimo ali je sigurno da je novac ključni problem u svemu“, objasnila je Bojana Kovačević.

U selekciji, iz koje se izuzelo Narodno pozorište Subotica, našle su se dramske predstave Mefisto, u režiji Harisa Pašovića, Srpskog narodnog pozorišta i Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture; Što na podu spavaš u režiji Kokana Mladenovića, produkcija SNP, Dramsko kazalište Gavella, Narodno pozorište Sarajevo i Festival Mess; Nevidljiva deca, u režiji Roberta Lenadra, produkcija Novvosadsko pozorište; Don Žuan, režija Andrej Cvetanovski, produkcija Narodno pozorište Sterija, Galeb u režiji Milana Neškovića, produkcija Narodno pozorište Somobor i Ludi kamen, zrenjaninsko pozoriššte, režija Radoslav Milenković.

Objašnjvajući svoj izbor predstava, selektorka festivala navela je da u pozorištima vlada „zabrinjavajuća materijalna nemaština“.

„Rezultat je mali broj premijera, pribegavanje revijalnim naslovima i nižem kvalitetu produkcije, što je tužna slika u nekoliko teatara. Kakvi god uslovi bili, oni budžetskom pozorištu ne mogu biti alibi za nedostatak ambicije da izrodi bar jednu relevantnu predstavu u sezoni jer na umetničkim akademijama ima dovoljno talentovanih mladih ljudi željnih da se iskažu“, objasnila je Aleksnadra Glovacki Velikić.

Kaže da se dva pozorišta na mađarskom jeziku, Novosadsko pozorište i subotičko Deže Kostolanji, ističu trudom da na scenu postave savremeno dramsko pismo.

„Ako ne računamo Srpsko narodno pozorište, kao instituciju od nacionalnog značaja i na republičkom budžetu, u ostalim teatrima se rađe postavljaju provereni naslovi. Za utehu, godišnja produkcija nastala posle prethodne selekcije ponudila je nekoliko vrhunskih, savremenosti saobraznih dramaturško-rediteljskih čitanja klasike a i pozorište za decu je dalo nekoliko odličnih predstava“, navela je Glovacki.

U selekciji predstava za decu našli su se komadi: Ne idi daleko, tekst i režija Tamara Kučinović. Produkcija Dečje pozorište Subotica, Scena na srpskom jeziku; Pradevojčica, po tekstu Desanke Maksimović, režija Sonja Petrović, Produkcija Lutkarska scena Narodnog pozorišta Toša Jovanović; Ludas Matyi (Guskar Matija), po narodnoj priči, režija Đerđ Hernjak, produkcija Dečje pozorište Subotica, Scena na mađarskom jeziku; Pribeh z Krajini Nekrajini – Priče iz Nedođije, tekst i režija Katarina Mišikova Hicingerova, produkcija Slovačko vojvođansko pozorište.

72. Festival Profesionalnih pozorišta Vojvodine održaće se u Zrenjaninu od 18. do 24. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari