Obnavljanje radosti čitanja 1

U ove praznične dane predstavljena je u Glasnikovom klubu-knjižari jedna knjiga od vrste najprimerenije takvim povodima. U pitanju je knjiga za decu Vladislave Vojnović „Avram, Bogdan vodu gaze“, druga iz Glasnikove edicije AzBučni red, kako taj red i nalaže, namenjena slovu „b“.

Knjigu su predstavili autorka, ilustrator čitave edicije Luka Tilinger i urednik edicije Goran Petrović. Sve knjige su naručeni rukopisi, prvu je napisao Dejan Aleksić, i štampane su u luksuznijem tvrdom povezu jer je ideja bila da čitava kolekcija postane deo kućnih biblioteka, istakao je Petrović. Tilingerove ilustracije takođe doprinose višestrukom čitanju ovih knjiga, a sam Tilinger rekao je da je ilustrovanje knjiga za decu prednost jer deca imaju „manjak viška znanja“, što omogućuje šire aspekte ilustracije – ona u ovim knjiga postaje i edukativna.

Slovo „m“ zapravo je slika mame, a slovo „ž“ priziva u svest prizor žabe, slikovito je ovu ulogu ilustracije dočarala sama autorka, koja se priseća svog prvog susreta sa slovima u kome ih je, kao i mnogi od nas uostalom, videla kao ljude i životinje, a ne kao deo reči. Ipak, da ne bude zabune, knjiga Vladislave Vojnović nije bukvar ili to bar nije na prvi pogled. Ona je roman o devojčici Melaniji, predškolki, njenoj baki kod koje je došla u malo vojvođansko mesto, i zgodama i nezgodama koje, poglavlje po poglavlje, slovo po slovo tačnije, vode junakinju ka tom prvom važnom životnom koraku zvanom škola, ali i ka spoznaji značenja i razumevanja reči a potom i pojmova, odnosa, pa i sveta samog. Deca su čitajući knjigu umirala od smeha, kaže Vladislava, a odrasli su plakali, verovatno potaknuti nekim dirljivim situacijama opisanim u njoj.

Osim što kroz slova i kroz reči otkrivaju svet, ovakve knjige za decu obnavljaju radost čitanja, primećeno je. Jer, sve se više čita da bismo „ubili vreme“, zabavili se, a sve manje da bismo se obradovali. Istovremeno, iako je proces rada na ovakvoj jednoj knjizi dug, i autori su uživali stvarajući je. U ovo vreme darivanja ona je, preporučeno je, prikladan poklon. Kao sledeća u ediciji najavljena je knjiga Vuleta Žurića.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.