Očuvana turska kaldrma iz 18. veka 1 foto EU za Tebe

Tursko utvrđenje iz XVI veka, Tvrđava Fetislam na ulazu u Kladovo, polako dobija svoj nekadašnji izgled i od vojničke fortifikacije uskoro će se preobraziti u prostor sa kulturnom i turističkom namenom.

Revitalizacija kladovskog Fetislama počela je proletos, a radove sa 1,3 miliona evra finansira Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Uz rekonstrukciju tvrđave, sprovedena su i neophodna arheološka iskopavanja.

– Radovi na Fetislamu idu veoma dobro, uskoro ćemo završiti Varoš kapiju i lagume, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici, dok se završetak svih radova očekuje u julu sledeće godine. Tokom renoviranja istorijskih građevina uvek ima iznenađenja, a mi smo imali sreću da pronađemo tursku kaldrmu iz osamnaestog veka, kojom ćemo još više zadržati autentičan izgled – izjavio je prilikom obilaska radova vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec.

Obnavljanje turskog utvrđenja ima kulturni, ali i turistički kao i ekonomski značaj, ocenjuje šefica kabineta predsednika opštine Kladovo, Nevenka Boldorac.

– Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu, preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta – kazala je Nevenka Boldorac.
Očekuje se da nakon završetka revitalizacije Tvrđava Fetislam postane još jedan od turističkih dragulja u Donjem Podunavlju i privuče veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici, rekonstrukcija ove tvrđave predstavlja nastavak ulaganja Evropske unije u očuvanje kulturnog nasleđa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari