Onlajn festival kratkog filma za pomoć lekarima koji se bore protiv korona virusa 1Foto: Promo

Onlajn Festivala kratkog filma „My Darling Quarantine“ („Moja draga karantina“) počeo je 16. marta na platformi Talking Shorts i trajaće do kraja situacije sa korona virusom, saopšteno je danas. 

Ovaj festival, oko koga su se okupili selektori festivala Kan, Berlin, Venecija, Lokarno, Talin i mnogi drugi u potpunosti se odvija na internetu i ima cilj da prikupi novac za Lekare bez granica i nezavisne institucije i radnike u kulturi kojima je u doba korona virusa neophodna finansijska pomoć.  

U svetlu trenutne situacije sa virusom COVID-19, mnogi festivali i filmski događaji širom sveta su odloženi ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma kao što su Go Short u Najmegenu, Festival kratkog filma u Glazgovu, Festival Short Waves u Poznanju, kanadski Festival Regard, kao i CPH:DOX u Kopenhagenu, SXSW u Teksasu, Trajbeka u Njujorku i Visions du Reel u Nionu.  

Novi festival odgovor je na ove događaje, koji će se realizovati na platformi Talking Shorts (https://talkingshorts.com/), sa ciljem da prikupi novac za one koji se bore protiv virusa i ljude i organizacije pogođene ovom situacijom, obrazlažu u saopštenju.

Inicijator festivala je Enriko Vanuči, savetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor Torino Short Film Marketa, koji je trenutno u karantinu u Italiji.  

„Dok sam sedeo u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma „My Darling Quarantine“ predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo – da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove – istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novaca da bi funkcionisala i spasila još ljudskih života. Takođe, želimo da prikupimo novac da bismo pomogli kulturnim organizacijama koje su pogođene ovom situacijom“, izjavio je Venuči.

Programeri pogođenih festivala, kao što je Short Waves u Poljskoj, takođe su uključeni u ovu inicijativu.

Svake sedmice od ponedeljka do nedelje, festival će predstaviti program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci će takođe biti u mogućnosti da doniraju novac putem GoFundMe stranice https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser 

Među filmovima koji će biti prikazani prve sedmice je i „Razglednice sa kraja sveta“ reditelja Konstantinosa Antonopulosa (Grčka, 2019), u kom jedna grčka porodica pokušava da se izbavi sa udaljenog ostva u Mediteranu kad se suoči sa neočekivanim krajem sveta. Ovaj film je već imao ozbiljnu festivalsku karijeru, bio je prikazan u Sarajevu, Tampereu i Vinterturu gde je osvojio nagradu publike. Učešće ovog filma na MDQSFF predstavlja njegovo prvo javno onlajn prikazivanje.

„50 odsto novca koji doniraju gledaoci namenjeno je Lekarima bez granica, a drugih 50 odsto institucijama i radnicima u kulturi koji su pogođeni posledicama virusa i koji će narednih meseci i godina imati velike organizacione i finansijske poteškoće“, navodi se u saopštenju.

Emilija Mazik s festivala Short Waves u Poznanju kaže: „Oduševljeni smo reakcijom selektora i filmskih autora koji su nam omogućili da prikazujemo ove filmove. Znamo da su mnogi otkazani festivali preselili svoje programe na internet. Mi smo želeli da uradimo nešto malo drugačije – otud dolazi i distopijska tema – i dopunimo i podržimo napore koje ulažu mnogi drugi festivali i organizacije, istovremeno prikupljajući novac za dobru stvar. Otkazivanje mog festivala bila je jedna od najtežih odluka koje sam ikada donela i imaće teške finansijske i strukturalne posledice. Zaista je tužno gledati kako se odlažu i otkazuju festivali i, kroz MDQSFF želimo da pokažemo kako svet kratkog filma može da se ujedini u krizna vremena i pruži sadržaje ljudima širom sveta koji su zaglavljeni u svojim kućama. Nadamo se da će ova kriza imati i pozitivan uticaj na filmsku industriju u njenim naporima da postane sektor sa većom jednakošću i održivošću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari