Od Bergmana, Daglasa Sirka, Končalovskog, do Soje Jovanović i Paskaljevića: Klasici i hitovi u letnjem bioskopu pod zvezdama A1 Kinoteke 1Foto promo Jugoslovenska kinoteka

I ove sezone A1 Kinoteka letnji bioskop privukao je brojne filmofile – od otvaranja 15. jula, za projekcije „pod zvezdama“ na krovnoj terasi Doma Vojske u centru Beograda traži se karta više, a avgustovski program nastavlja se večeras u 21 sat romantičnom dramom „Moja godina sa Selindžerom“ nagrađivanog kanadskog autora Filipa Falardoa, sa Sigorni Viver […]

I ove sezone A1 Kinoteka letnji bioskop privukao je brojne filmofile – od otvaranja 15. jula, za projekcije „pod zvezdama“ na krovnoj terasi Doma Vojske u centru Beograda traži se karta više, a avgustovski program nastavlja se večeras u 21 sat romantičnom dramom „Moja godina sa Selindžerom“ nagrađivanog kanadskog autora Filipa Falardoa, sa Sigorni Viver i Margaret Kali u glavnim ulogama.

U slučaju kiše filmska verzija autobiografskog bestseler romana Džoane Smit Rakof biće prikazana u sali „Makavejev“ (večeras u 21.15), a na programu A1 Kinoteka letnjeg bioskopa sutra je antologijsko delo „Ko to tamo peva“ Dušana Kovačevića, u režiji Slobodana Šijana.

Ponuda od 48 ostvarenja koja su obeležila svetsku i domaću kinematografiju, koncipirana je da ovog leta prikaže publici remek-dela iz prethodnih dekada 20. veka („Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Borselino“ Žaka Derea..), značajna ostvarenja iz ove dekade („Tar“ Toda Filda, „Velika iščekivanja“ Alfonsa Kuarona…), kao i 20 digitalno restaurisanih klasika naše kinematografije („Lepota poroka“ Živka Nikolića, „Leto je krivo za sve“ Puriše Đorđevića, „Ljubav i moda“ Ljubomira Radičevića..), koji se prikazuju ponedeljkom, sredom i petkom.

– Veoma mi je drago da je publika zadovoljna programom i da u velikom broju posećuje naše projekcije. Njeno interesovanje potvrđuje da je Kinoteka napravila dobar izbor filmova, koji se razlikuju po žanru, zemlji porekla, godini produkcije, kao i po tome da li su autorski ili ne, visokobudžetni ili nezavisni, pa svako po svom afinitetu može da odabere filmove koje bi pogledao u ovom letnjem ambijentu – ističe Ksenija Zelenović urednica A1 Kinoteka letnjeg bioskopa.

Primetno je, kako navodi, i povećano interesovanje za letnje projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci, u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj.

– To je ono što je važno, da u ovom bioskopu na terasi Doma Vojske „regrutujemo“ i nove gledaoce, uglavnom mlade, koji će kasnije nastaviti da dolaze u Kinoteku tokom cele godine, i uživaju u remek-delima domaće i svetske kinematografije – ocenjuje Ksenija Zelenović.

Do kraja avgusta u prelepom ambijentu bioskopa pod zvezdama na programu su još 24 naslova, među kojima su svetski klasici „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Imitacija života“ Daglasa Sirka, „Dugo toplo leto“ Martina Rita, sa Polom Njumenom, Orsonom Velsom, Džoan Vudvord i Li Remik u glavim ulogama…

Pred publikom će biti i hitovi novije produkcije – „Respekt“, biografsko-dramski film o slavnoj američkoj džez pevačici Areti Frenkin, u režiji Lislija Tomija, sa Dženifer Hadson i oskarovcem Forestom Vitakerom u glavnim ulogama, „Belfast“ Keneta Brane, „Prvi dan mog života“ Paola Đenovezea, istorijska drama „Dautonska opatija: nova era“ reditelja Sajmona Kurtisa.

Tu su i hit ovogodišnjeg Festa „Tiha devojčica“, reditelj Colm Bairead, komedija „Kraljica Španije“ Fernanda Truebe sa Penelopom Kruz, epski triler „Severnjak“ Roberta Edžersa sa Nikol Kidman i Itanom Houkom…

Ljubitelji domaćih klasika mogu da vide antologijska ostvarenja „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, koji je na programu u sredu, 9.avgusta, „Bal na vodi“ Jovana Aćina, „Specijalno vaspitanje“ i „Tajvansku kanastu“ Gorana Markovića.

Među digitalno restauriranim filmovima u projektu koji već šest godina zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i A1 Srbija, do 31. avgusta na programu Letnjeg bioskopa su i „Poseban tretman“ i „Pas koji je voleo vozove“ Gorana Paskaljevića, „Nešto između“ i „Petrijin venac“ Srđana Karanovića.

Povodom stogodišnjice od rođenja legendarnog glumca Mije Aleksića (1923 – 1995), publiku očekuje i premijera digitalno restauriranog filma „Pusti snovi“ (1968), rediteljke Soje Jovanović.

Zbog velikog interesovanja, Kinoteka je zamolila gledaoce da ulaznice kupuju unapred (u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkovoj ulici, svaki dan u periodu od 17 – 20 časova).

Preostale ulaznice, ukoliko ih bude, moguće je kupiti na dan projekcije, na ulazu Doma Vojske Srbije (od 20 do 21 čas), a cena je 300 dinara.
Projekcije domaćih filmova su besplatne, a ulaznice se mogu preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije.

U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj, sa početkom u 21.15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari