Odavanje počasti ličnim i kolektivnim emocijama: Performans umetnice Dee Džanković "Seansa" 1Foto: Milena Popović

Izvođenje performansa „Seansa“ umetnice Dee Džanković u okviru godišnje izložbe Sekcije proširenih medija ULUS-a Umetnički Koeficijent, biće održano u subotu, 5. avgusta, od 15 do 18 časova, ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić.

Prema rečima umetnice, rad predstavlja savremenu interpretaciju seanse koja se bavi psihološkim i emocionalnim aspektima ove prakse, i predstavlja terapijsko sredstvo koje će pojedincima omogućiti izražavanje i procesuiranje tuge u zajedničkom okruženju.

– Ovaj interaktivni rad ima za cilj da stvori prostor za kolektivno suočavanje, suočavanje i isceljenje usled nedavnih društvenih potresa i tragedija koji su uticali na naše društvo tokom protekla tri meseca, gde će se učesnici performansa uključiti u simbolične rituale i deljenje priča kako bi istražili i odali počast svojim emocijama vezanim za gubitak i tugovanje – pojašnjava Dea.

View this post on Instagram

 

A post shared by ULUS (@ulus.rs)

Uz umetnicu, u vođenju ovog procesa i podršci učesnicima, učestvovaće i Jovan Miholjević, terapeut koji će pružiti podršku i voditi učesnike kroz proces izražavanja i transformacije njihovih emocionalnih iskustava, kao i Andrey Parshikov, kustos koji se usko bavi ritualima u savremenim umetničkim praksama, koji će doneti svoje bogato duhovno znanje i iskustvo kako bi otvorio prostor za dublje duhovno razumevanje i povezivanje sa kolektivnim aspektima tuge.

 

– Ova saradnja omogućava da „Seansa“ bude potpuno obuhvatna i duboko isceljujuća, pružajući učesnicima dublje razumevanje i olakšanje u kontekstu kolektivne žalosti. Takođe, naglašava koliko je bitno da u ovakvim trenucima postoji prostor za artikulaciju onoga kroz šta kolektivno prolazimo, jer je to upravo ono što nam nedostaje – ukazuje Dea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari