Odlazak Franka Zefirelija 1

Svet opere i filma, u kome su njegova dela imala status svetskih klasika, u subotu 15. maja napustio je italijanski reditelj i producent Franko Zefireli. Preminuo je u svom domu u Rimu u 96. godini, a gradonačelnik njegovog rodnog grada u Toskani Dario Nardela odmah se oglasio preko društvenih mreža sa porukom: „Zbogom maestro, Firenca Te nikad neće zaboraviti“.

Italijanski mediji ističu da je Zefireli bio „poslednji iz generacije italijanskih filmskih giganata koji su stasali posle Drugog svetskog rata, među kojima su Federiko Felini, Lukino Viskonti i Vitorio De Sika“. Osim po filmskim i TV operskim produkcijama, zahvaljujući kojima je ovaj muzički žanr širio krug obožavalaca i poklonika, Zefireli je potpisao i nekoliko filmskih režija koje su bile u nominaciji za Oskara, poput „Romea i Julije“ iz 1968. godine. Godinu dana ranije snimio je „Ukroćenu goropad“ sa Elizabetom Tejlor i Ričardom Bartonom koja se i danas smatra najpoznatijom filmskom adaptacijom ovog Šekspirovog dela. Uprkos pritužbama pojedinih rimokatoličkih krugova na način na koji je tretirao crkvene teme u svojim filmovima, Zefirelijeve miniserije o Isusu iz Nazreta, stare više od četiri decenije i danas su deo obaveznog božićnjeg i uskršnjeg TV programa u mnogim zemljama Zapada. NJegov umetnički rad bio je nagrađen najvišim italijanskim i britanskim priznanjima.

Italijanski istraživači tvrde da je Đanfranko Korsi Zefireli, kako je njegovo puno ime, jedan od malobrojnih potomaka braće i sestara renesansnog genija Leonarda da Vinčija. Završio je Akademiju lepih umetnosti i nastavio studije umetnosti i arhitekture. Tokom Drugog svetskog rata bio je u partizanima, a po iskrcavanju savezničkih trupa u Italiji prevodilac britanske vojske. Posle rata za umetnost ga je definitivno vezalo tumačenje Šekspirovih dela Lorensa Olivijea.

Osim čuvenih filmovanih opera u kojima su igrale i pevale zvezde poput Plasida Dominga i Katje Ričareli, Zefireli je bio i glavni reditelj mnogobrojnih operskih produkcija ne samo u Italji nego i širom sveta. Kao prijatelj Marije Kalas sa njom je radio Travijatu“ u Dalasu, čuvenu verziju „Toske“ u kojoj joj je u Kraljevskoj operi partner bio Tito Gobi, kao i poslednju „Normu“ ove čuvene pevačice u Pariskoj operi. Zefireli je često sarađivao i sa DŽoan Saterlend za koju je režirao niz opera u njujorškom Metropolitenu.

Uz ocenu da je svet umetnosti napustio „šampion šarma“, zapadni mediji podsećaju da je Fanko Zefireli kao što je dva puta bio nominovan za Oskara, u dva mandata bio senator Berluskonijeve stranke Forca Italija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari