Odlazak kralja komedije 1Foto: vikipedia

Filmski svet ostao je danas bez „Kralja komedije“ – glumca, komičara, pevača, fimskog producenta, reditelja, scenariste i humanitarca DŽerija Luisa.

Luis je, kako javljaju zapadne agencije pozivajući se na saopštenje porodice, preminuo u svom domu u Las Vegasu u 91. godini.

Jevrejin iz NJujorka Jozef Lević – DŽeri Luis, potekao je iz pozorišne porodice i već u petoj godini započeo profesionalnu karijeru komičara. Sa 15 godina igrao je u stend-ap komedijama, a sa 20 sreo je pevača, glumca i plejboja Dina Martina, sa kojim sredinom 20. veka osvojio vrh američkog šou biznisa – snimio 16 filmskih hitova, imao stalnu emisiju na Radiju NBS, a njihovi nastupi u njujorškom klubu „Kopakabana“ dostizali su vrtoglave honorare od pet hiljada dolara nedeljno.

Kasnije je uspešno nastavio samostalnu karijeru komičara, reditelja, producenta i pevača, koja mu je donela titulu „Kralja komedije“. Posebno je bio popularan u Francuskoj, gde je 1984. odlikovan Ordenom Legije časti. Legendarni fimski reditelj Žan Lik Godar tvrdio je da je Džeri Luis bolji komičar od Čarlija Čaplina i Majkla Kitona, a francuski filmski kritičari su u Luisu videli „prvog strip umetnika, koji odražava i kritikuje našu civilizaciju“. Kao glumac i reditelj Džeri Luis je snimio sedamdesetak filmova, bio je jedan je od pionira korišćenja video-tehnologije u filmu, a proslavio se i na Brodveju, gde je 1995. u mjuziklu „Prokleti Jenkiji“ stekao titulu najplaćenije zvezde svih vremena. Bio je poznat i po humanitarnom radu, posebno po borbi protiv distrofije, a 1977. bio je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3YKjGRYOAs4]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari