Odlučuje ministar kulture 1Foto: Wikipedia

Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu juče je razgovarao sa sve četvoro kandidata za novog upravnika nacionalnog teatra.

Na osnovu konkursa objavljenog 1. decembra 2016, na koji je stiglo pet prijava, na razgovor su bili pozvani: dirigent i dosadašnji v. d. upravnika NP Dejan Savić, slikar i scenograf Gorana Sudžum, glumac Predrag Miletić i organizator kulturnih događaja Maja Rajčić.

– Upravni odbor je obavio intervjue sa kandidatima, ali mi ne donosimo odluku o izboru. Naša obaveza je da do zakonskog roka, koji ističe 29. januara, Ministarstvu kulture i informisanja dostavimo listu kandidata sa obrazloženjem njihovih stručnih i organizacionog sposobnosti. Ovaj intervju sa kandidatima je samo prva faza procedure – izjavio je Danas pisac Aleksandar Gatalica, predsednik UO NP.

Među prijavljenim kandidatima javnosti je najpoznatiji Dejan Savić, dugogodišnji glavni dirigent Beogradske opere, potom i direktor Opere i Baleta NP, kome je mandat na mestu v. d. upravnika ove umetničke kuće istekao 2014. godine. Savić osim rukovođenja u NP, uporedo decenijama gradi i međunarodnu dirigentsku karijeru.

Slikar-scenograf Gorana Sudžum scenografijom se bavi 30 godina na televiziji i filmu. Iza sebe ima više od 1.000 realizovanih TV projekata: muzičkih emisija, šou-programa, dečjih emisija, igranih serija, filmova, TV drama, političkih emisija, info-programa i rijalitija, među kojima je i „Farma“.

Pozorišni, filmski i TV glumac Predrag Miletić je, kao i Dejan Savić, „kandidat iz kuće“. On je od 1985. stalni član Drame NP. Od 2014. je i predsednik UO zemunskog Pozorišta „Pinokio“, a od 2015. nalazi se i na čelu Programskog saveta Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Najmlađi kandidat Maja Rajčić vlasnik je firme „Sve o umetnosti“ i direktor za zemlje EU i koordinator projekata vezanih za „event marketing“ i prezentaciju umetnika u agenciji „Kilmulis“. Pre toga se bavila internacionalnim marketingom i međunarodnom saradnjom u Fondaciji milanskog simfonijskog hora i orkestra „Đuzepe Verdi“, radila kao profesor klavira u zemunskoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“… U priloženoj radnoj biografiji, između ostalog, navela je da je radila i na obeležavanju dve godišnjice pontifikata pape Benedikta Šesnaestog u Vatikanu, milanskim proslavama 65. godišnjice oslobođenja i 150. godišnjice ujedinjenja Italije.

Dejan Savić i Maja Rajčić bili su kandidati za upravnika NP i na prethodnom konkursu 2015, na kome su za ovo mesto tadašnji UO i ministar kulture predložili reditelja Božidara Đurovića, o čemu se Vlada Srbije još nije izjasnila.

Novogodišnji operski koncert

Na Velikoj sceni NP 13. januara, poslednje večeri 2016. godine po julijanskom kalendaru, održaće se 22. tradicionalni novogodišnji Gala koncert prvaka, solista, dirigenata, Orkestra i Hora Opere kuće na Trgu republike. Na repertoaru su popularne arije, dueti, serenade, horska izvođenja iz operske literature najpoznatijih svetskih kompozitora. Na koncertu će pevati: Nataša Jović Trivić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Dušan Plazinić, Ivan Tomašev, Dragoljub Bajić, Vladimir Andrić, Aleksandra Angelov, Miodrag D. Jovanović, Dragana del Monako, Nevena Pavlović, Aleksandar Dojković, Dejan Maksimović, Aleksandra Stamenković Garsija, LJubica Vraneš, Ivanka Raković Krstonošić, Sofija Pižurica, Ana Rupčić. Za dirigentskim pultom smenjivaće se: Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Stefan Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari