odmor basibozukaFoto: izvor Sotheby

Slika Paje Jovanovića Odmor bašibozuka stigla je juče u Beograd a prema rečima direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković publika će moći da je vidi posle Dana državnosti.

– Ne mogu još uvek da vam kažem tačan datum kada ćemo izložiti sliku, ali biće to posle praznika. Dakle, posle Dana državnosti. Trudimo se da sve bude urađeno po protokolu i da završimo muzejski proces, kao i konzervaciju. Ali, kao što sam već rekla nema tu mnogo posla, s obzirom na to da je slika u fantastičnom stanju, gotovo besprekornom – kaže direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, za „Odmor Bašibozuka“  Paje Jovanovića

Delo, koje je kupljeno za 350.000 evra u londonskom Sotbiju prošlog novembra svoj dom će naći najverovatnije u Konaku kneginje Ljubice, podsetila je za Nova. rs direktorka Muzeja, a ova institucija u međuvremenu imalo još jednu akviziciju.

Radi se o originalnom odlivku u gipsu spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koji je Muzej grada Beograda otkupio u Parizu za 2.000 evra i koji će se, takođe, uskoro naći pred publikom.

– Sad smo započeli proceduru transporta odlivka iz Pariza, i ona je daleko jednostavnija u odnosu na „Odmor bašibozuka“. Dobili smo ga izuzetno povoljno, jer je i antikvar, kod kog je bila, želeo da „počiva“ u Srbiji, u Beogradu. Gipsani model skulpture „Herojska predstava kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i kralja Petra Prvog Karađorđevića“ smo kupili od sopstvenih sredstava, za cifru koja je ispod 2.000 evra. Kad stigne u Srbiju, ostaje da se malo sredi kod konzervatora na Fakultetu likovnih umetnosti, i odmah ćemo ga potom pokazati javnosti – najavila je za Nova.rs Jelena Medaković.

“Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića posle Dana državnosti pred publikom a iz Pariza stiže i model skulpture Karađorđevića 1
Foto:mfa.gov.rs/

Podsetimo, 9. oktobra 1936. godine, na drugu godišnjicu atentata u Marselju, u Parizu je otkriven spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću, čiji je autor Maxim Real de Sart. Skulptura se danas i nalazi na istom mestu – u pariskom 16. arondismanu.

Muzej grada Beograda otkupio je originalni odlivak u gipsu, tačnije maketu koju je francuski vajar radio kao idejno rešenje za skulpturu. Kompoziciju, inače, čine figure Aleksandra Prvog Karađorđevića, oca mu Petra, vojvoda Živojina Mišića i Stepe Stepanovića, kao i Franša D’Eperea. Novi vlasnik, Muzej grada Beograda stigao je do podataka o ovom predmetu zahvaljujući Branki Đorđević Nakanashi, koja je imala fotografiju s otkrivanja spomenika 1936, ali i kontakt s antikvarom. I kupljeni odlivak nova je akvizicija za istorijsku zbirku Muzeja grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari