Foto: Film Forum Banjaluka

Kako se navodi u saopštenju, ovaj događaj okupio je mnogobrojne filmske profesionalce iz regiona sa internacionalnim karijerama. Konferenciju su svečano otvorili gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, kao i pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske, Tanja Đaković.

„Filmski forum Banja Luka je važna regionalna inicijativa posebno zato što dolazi iz Republike Srpske. Odlično organizovan, sa referentnim sagovornicima, jasno fokusiranim temama, ovaj Forum budi nadu da će se stvari u audiovizuelnom sektoru u Republici Srpskoj najzad promeniti na bolje. Veliko interesovanje lokalnih kao i regionalnih profesionalaca to potvrđuje. U tom smislu posebno je važna inicijativa za stvaranje Filmskog centra ili Audiovizuelne agencije Republike Srpske na koju je pozitivno odgovorila i država, te bi se, ako se to ostvari, najzad institucionalizovala ova oblast koja je, kao što znamo, jedan od najvažnijih pokazatelja napretka jedne zemlje“, izjavio je direktor Filmskog entra Srbije Boban Jevtić.

Grad Banjaluka je podržao ovu konferenciju, a gradonačelnik Igor Radojičić je istakao kako je Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za evropsku prestonicu kulture 2024. godine, izuzetno zainteresovana za razvoj svih grana kulture. Pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Ministarstvo prepoznalo značaj i važnost ove konferencije i pružilo podršku ovom događaju, navodi Filmski centar Srbije.

U okviru konferencije održano je pet panela, kao i tri radionice, dok su prepune sale učesnika potvrdile veliku zainteresovanost za film na našim prostorima. Film Forum Banjaluka je obradio teme kao što su: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film i alternativna distribucija. Tokom dva dana Foruma, paralelno sa panelima, održane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.