Održana prezentacija knjige eseja „LegendArni“ na Austrijskom filmskom festivalu 1Foto Vesna Anđić

Austrijski filmski festival 2023 počeo je sinoć, prezentacijom knjige eseja “LegendArni” o filmovima sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi.

O knjizi su govorili urednik ovog izdanja Aleksandar S. Janković, i autori tekstova Milutin Petrović, Biljana Maksić, Saša Radojević, Vladimir Slavica, i Zoran Stefanović.

Kako navodi SEEcult, org Petrović je zahvalio Austrijskom kulturnom forumu na ukazanoj prilici, a najavljujući  “Konana varvarina”, rekao je da mu je to apsolutno omiljeni film.

“Mlađa publika zna za Švarcenegera pre svega iz ‘Terminatora 2’. To ste gledali prvo i taj fascinantni lik vam se urezao u sećanje. Zato vam je čudno kad gledate Konana i vidite Terminatora sa dugom kosom, u izdanju praistorijskog čoveka. Međutim, ja sam prvo gledao Konana, na Festu na Fakultetu dramskih umetnosti kada sam imao 20 godina. Za moju generaciju, koja je čitala stripove o Konanu i iščekivala ko će ga glumiti, Terminator je ono kad su ošišali Konana”, ispričao je Petrović, koji je bio i inicijator knjige “LegendArni” i autor jednog od objavljenih eseja.”

Direktor Austrijskog kulturnog foruma  Adrijan Fajks rekao je da  je Švarceneger svetska zvezda, ali je “još uvek Austrijanac”.

“Njegovi filmovi su uticali na mnoge generacije i odavno su deo popularne kulture, ali su i značajan deo filmske istorije. Ostavili su važan trag i na srpskoj filmskoj sceni”, rekao je Fajks.

Prisutnu publiku su, pred prezentaciju knjige, pozdravili Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije,

Na Austrijskom filmskom festivalu 2023, u okviru selekcije“LegendArni – filmovi za sva vremena”, na repertoaru je pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (1982), „Terminator I“ Džejmsa Kamerona (1984), „Predator“ Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv“ Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži“ (1994) Džejmsa Kamerona.

.U Jugoslovenskoj kinoteci će do 23. aprila biti prikazana i ostvarenja „Terminator I“  „Predator“ i „Totalni opoziv“. Od 20. do 23. aprila filmovi iz selekcije „LegendArni“ su na repertoaru i u bioskopima Cineplexx Galerija u Beogradu, Cineplexx Promenada i Cineplexx Arena u Novom Sadu, a od 20. do 24. aprila u bioskopu Cineplexx Kragujevac i Cineplexx Niš u saradnji s Niškim kulturnim centrom.

Austrijski filmski festival 2023 biće svečano otvoren večeras 21. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 19 časova.

Festival će otvoriti projekcija filma “Iznad sveta” reditelja Adrijana Goigingera, koji će se prisutnima obratiti na otvaranju i potom učestvovati u Q&A razgovoru nakon projekcije.

Podsećamo, u selekciji “Otkriveni – filmovi novog vremena” od 20. do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Iznad sveta” i “Lisica” reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), “Korset” rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), “Alma & Oskar”  Ditera Bernera (Dieter Bernera), “Narcis i Zlatousti” i “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje “Vera” koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari