Odustalo se od prodaje Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” 1foto: wikipedia

Proces prodaje Memorijalnog komplksa “Boško Buha” na Jabuci kod Prijepolja obustavljen je juče nakon negodovanja struke i građana.
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika otkazala je javno nadmetanje preduzeća “Putnik Prijepolje”, čija je licitacija, po drugi put, bila zakazana za 28. januar.

Iako je struka zadovoljna ovom odlukom, napominje da je sad došao red na trajno rešenje kako bi se memorijalni kompleks obnovio i očuvao za buduće generacije.

– S obzirom da je povučena prodaja očekujemo da se od sutradan započne niz sastanaka na kojima bi se iznele najbolje ideje za revitalizaciju ovog kompleksa. Potrebno je naći način da se taj prostor otkupi ili definivno pređe u javnu svojinu, u državno vlasništvo. Da se pristupi izradi projekta na tehničkoj dokumentaciji, kako bi se za jedno godinu dana krenulo u realizaciju, konstrukciju i privođenje nameni ovog prostora – kaže za Danas Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije, koje je i uputilo apel javnosti kao i pisma nadležnim Ministarstvima da se odustane od prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“.

Ona ističe da je izgradnja memorijala pokazatelj toga kako jedno društvo može biti jedinstveno.

– Mi se iskreno, kao Društvo konzervatora Srbije, nudimo da pomognemo, svim svojim stručnim znanjem. Da se uključimo koliko god treba i da se članstvo animira kako bi se radilo na tome da se ovaj memorijal obnovi. Na kraju krajeva, za to smo školovani i to radimo svaki dan – ističe Maksimov.

Ona podseća da značaj ovog prostora ne leži samo u tome što je on zakonom zaštićen kao kulturno dobro, već i u tome što predstavlja jednu vrstu sećanja i istorije, važnu za današnje društvo.

– Memorijal govori o mladim ljudima koji su dali živote za borbu protiv fašizma, i zato je to i zakonski kulturno dobro od izuzetnog značaja. Zbog toga ne možemo paušalno davati takve prostore i objekte na prodaju, jer nas iskustvo uči da ne možemo biti sigurni u to šta će na kraju sa njima biti. Ovako, ako država preuzme ulogu odgovornog donosioca odluke i iskoristi pravo preče kupovine, te memorijal ostane u državnom vlasništvu, možemo se nadati da će on vratiti svoju prvenstvenu funkcionu namenu, koja je zapravo bila izuzetna – pojašnjava Maksimov.

Iz Društva konzervatora Srbije podsećaju da je “Boško Buha” na Jabuci jedan od najznačajnijih memorijalnih kompleksa Republike Srbije, ako ne i bivše Jugoslavije.

Podignut je 1974. godine uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele nekadašnje države, a poseban je kuriozitet da su u odvajanju sopstvenog novca za izgradnju učestvovala i sama deca kroz takozvani “pionirski dinar”.

– Narodni heroj Boško Buha zbog svoje izuzetne hrabrosti i neustrašivosti, a kao simbol borbe i stradanja svih mladih u antifašističkim borbama tokom Drugog svetskog rata, zaslužio je i zadužio buduće generacije na sećanje makar kroz ovaj kompleks na Jabuci – naglašavaju iz DKS.

Upravo zato Maksimov ističe da prostor ne treba da ostane ruiniran, već da mu se vrati prethodna namena te da on ponovo postane mesto dečijih okupljanja i druženja.

– Ljudi emotivno reaguju na onu vrstu namene koja se negde izgubila, na te letnje i zimske škole, događaje gde se deca druže. To je nešto što nam sigurno treba, pogotovu u uslovima u kojima živimo u poslednje dve godine. To je društveno važna stvar za naše mlade, memorijal je za to pravljen. U pitanju je dobra namena kulturnog dobra koja treba da se sačuva i za budućnost, a nematerijalna stvar jeste u tome što deca danas treba da uče o hrabrosti i vrednostima koje su nekadašnja deca imala – zaključuje ona i dodaje da se nada da će već sutradan početi da se radi na konkretnom rešavanju pitanja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“, „da ne bismo treći put morali da razgovaramo o tome, s obzirom da je memorijal već dva puta bio na prodaju“.

– Priča se uvek o istom i da ne bismo gubili vreme, treba da napravimo neki dobar plan i program – konstatuje Maksimov.

Pored DKS, o ovoj situaciji oglasila se i evropska organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine, Evropa nostra Srbija koja je pozdravila odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje preduzeća “Putnik Prijepolje” koje uključuje i Memorijalni kompleks „Boško Buha“ na Jabuci.

„Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji“, istakli su oni i dodali da Memorijalni kompleks „Boško Buha“ „ima tradiciju i potencijal da se razvija kao centar okupljanja mladih iz celog regiona, mesto pomirenja, interkulturnog dijaloga i kritičkog razmišljanja o prošlosti“.

Oni podsećaju da je ovo izuzetno mesto deo jedne šire kulturne i prirodne celine koju čine predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik, Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima na UNESCO listi svetske baštine, kao i manastir Mileševa.

Evropa Nostra Srbija takođe poziva Vladu da iskoristi pravo preče kupovine, te i oni nude stručnu pomoć u realizaciji oživljavanja ovog kompleksa.

„Pozivamo Vladu Republike Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks ‘Boško Buha’ i uloži sredstva da se on obnovi. Evropa Nostra Srbija spremna je da pruži svoj stručni i građanski doprinos projektu obnove i predlaže formiranje Odbora koji će uključiti predstavnike relevantnih javnih institucija, saveza i udruženja koji neguju sećanje na narodnooslobodilački rat, Saveza izviđača Srbije, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva koje se bave kulturom sećanja i očuvanjem kulturne baštine“, istakli su iz Evropa Nostra Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari