Kristofer NolanKristofer Nolan, foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Kristofer Nolan je sinoć prvi put osvojio nagradu na dodeli Oskara nakon što je izgubio 2018. godine kada je bio nominovan za film „Dankerk“.

Kristofer Nolan sinoć je prvi put osvojio nagradu Oskar za najboljeg režisera.

Prethodno je bio nominovan za filmove „Memento“ iz 2000. godine (za scenario), „Početak“ iz 2010. godine (za najbolji film, scenario) i „Dankirk“ iz 2017. godine (za najbolji film, režiju).

„Ne znamo kuda će nas ovaj neverovatan put dalje voditi. Ali znati da mislite da sam značajan deo toga za mene znači sve“, rekao je nakon što mu je uručena najprestižnija nagrada u svetu filma.

Sa pozornice, zahvalio se dugom listom imena, uključujući svoju suprugu („neverovatnu Emu Tomas, producentkinju svih naših filmova i sve naše dece“), svoju glumačku ekipu („Met Dejmon, Robert Dauni Džunior, Emili Blant, Florens Pju… toliko drugih, svi na vrhuncu svog umeća, predvođeni neverovatnim Kilijanom Marfijem„) i šeficu Universal Pictures, Donu Langli („što je prepoznala potencijal u ovome“).

Podsetimo, film „Openhajmer“ sinoć je na dodeli Oskara osvojio sedam nagrada.

„Zahvaljujem se onima koji su verovali u mene i čitavu moju karijeru“, zaključio je.

Tokom svoje karijere, Nolan je stvarao kritičke i komercijalne hitove poput trilogije „Mračni vitez“ i filma „Interstellar“. Ipak, rekao je da ga je iznenadila reakcija na „Openhajmer“, retku dramu sa velikim budžetom koja je na određeni način uspela da se poveže kritičare i publiku.

„Sa određenim filmovima, vaše vreme je jednostavno pravo vreme na načine koje nikada ne biste mogli da predvidite“, ranije je rekao za Variety. „Kada počnete da radite na filmu, dve ili tri godine ste udaljeni od njegove premijere, tako da pokušavate da pogodite pokretnu metu što se tiče interesovanja publike. Ali ponekad uhvatite talas i priča koju pričate je to ono što ljudi čekaju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari