"Ostaviću vam jedino reči" 1Foto: Wikipedia B. Mlakara

Povodom 120 godina od rođenja i 25 godina od smrti pesnikinje Desanke Maksimović u maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu sutra uveče održaće se Književni susret na kome će biti predstavljena njena zbirka pesama „Ostaviću vam jedino reči“.

Ovu zbirku priredili su pesnikinjini potomci, a objavila Izdavačka kuća Klet. O knjizi će govoriti: profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš, književni kritičar Petar Arbutina i glavni urednik Kleti Aleksandar Rajković.

U Izdavačkoj kući KLet kažu da su na Kolarac pozvali i predstavnike svih 16 osnovnih škola u Srbiji koje nose ime po Desanki Maksimović, koji ma će tom prilikom, za školske biblioteke, biti uručeno po pet knjiga – zbirki pesama „Ostaviću vam samo reči“. U predgovoru zbirke pod naslovom „Poslanica radosti“ rođaci Desanke Maksimović pišu o njoj pre svega kao o svojoj tetki – „vesniku dečje radosti“ i velikoj pesnikinji. Oni napominju da je „ova zbirka ispunjavanje misije“, jer je njihovoj tetki „od svih priznanja i nagrada bilo draže da joj stihovi stignu do čitalaca i njihovih srca“. U predgovoru poručuju da će „i ova zbirka biti poslanica radosti, ljubavi, životu i prirodi, onome što je bila i živela, pevajući, Desanka Maksimović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari