Otkazana ceremonija dodele nagrada na Sajmu knjiga u Frankfurtu, za palestinsku autorku 1FOTO: Marco Destefanis / Alamy / Alamy / Profimedia

Otkazana je ceremonija dodele nagrada na Sajmu knjiga u Frankfurtu, za palestinsku autorku.

Knjiga, na engleskom nazvana ‘Minor Detail‘, temelji se, kako navodi izdavač, ‘na istinitoj priči o silovanju i ubistvu palestinske devojčice“.

Ceremonija dodele nagrade koja se planirala u čast knjizi palestinske autorke Adanie Shibli na Sajmu knjiga u Frankfurtu sledeće sedmice otkazana je zbog rata u Izraelu“, javio je Litprom, nemačko književno udruženje koje dodjeljuje književnu nagradu, prenosi Jutarnji list.

Knjiga, čiji je engleski naslov „Minor Detail“ temelji se, kako piše izdavač Berenberg Verlagu „na istinitoj priči o silovanju i ubistvu palestinske devojčice 1949. godine, od strane izraelskih vojnika“.

Verzija na nemačkom jeziku prevedena s izvornog arapskog objavljena je 2022., a prethodni engleski prevod bio je nominovan za Nacionalnu nagradu za knjige 2020. i Međunarodnu nagradu Booker 2021.

Kontroverza je u Nemačkoj započela već letos kada je Ulrich Noller, dao ostavku u žiriju, zbog  odluke da se da nagrada ovom delu.

Književni kritičar nemačkih novina „Die Tageszeitung“ dao je ostavku jer knjiga „ocrtava Izrael kao mašinu koja ubija“.

Drugi su članovi žirija knjigu hvalili.

Juergen Boos, koji je na čelu Sajma knjiga u Frankfurtu, oštro je osudio „teroristički napad Hamasa na Izrael. Naše su misli sa žrtvama, njihovom rodbinom i svima koji pate u ovom ratu“, kako piše The New York Times.

Sajam traje do 18. do 22. oktobra, a iz Litproma poručuju da traže „pogodan format kako bi se održala ceremonija nakon što se završi sajam“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari