Otkriven spomenik trubaču Miću Petroviću u Užicu 1Fotografija: Otkrivanje spomenika/ Foto: N.Kovačević  

U okviru obeležavanja 9. oktobra – Dana Užica, danas je u tom gradu, na Rakijskoj pijaci, otkriven spomenik majstoru trube Milovanu Miću Petroviću (1961-2000) iz užičkog sela Duboko.

Bronzana skulptura, rad vajara Zorana Ivanovića, profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, visoka je 2,5 metara, a sa  mermernim stepeništem i postamentom, spomenička kompozicija dostiže četiri metra. 

Uz trubački orkestar Mića Petrovića iz Dubokog i u prisustvu članova porodice Petrović, gradskih zvaničnika i građana, spomenik su otkrili  gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević i Dejan Petrović, sin pokojnog trubača koji je, takođe, uspešan trubač. 

„Neka ovaj spomenik bude mesto sećanja na Mića Petrovića i njegove saborce – trubače kojih više nema, ali i poštovanja tradicije srpske trube, koju svet raspozanje kao zvuk koji prenosi najtananija ljudska osećanja“, kazala je gradobačelnica. 

Zahvalivši se prijateljima koji su pomogli gradnju spomenika, Dejan Petrović je naveo da  „punog srca može da kaže da je sin Mića Petrovića i da je Užičanin iz sela Duboko“. 

„Kažu da čovek živi dok su živa sećanja na njega i da je bogat onaj koji ima prave i iskrene pritelje, a ne onaj koji ima mnogo novca. Hvala vam što me činite najbogatijim čovekom na svetu“, obratio se okupljenima Dejan Petrović. 

Inicijativu o podizanaju spomenika su pokrenuli  Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje srpskih domaćina, Etno-udruženje Zavičaj, Udruženje Zlakusa, uz podršku Doma kulture Guča, ali i trubača Milovana Babića i Boška Ostojića, a Skupština grada je to jednoglasno prihvatila. 

Naon otkrivanja spomenika, u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Užicu je prikazan film o Miću Petroviću „Truba kao sudbina“, autora Pjera Nikolića koji živi u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari