Otvaranje izložbe 14. Bijenala akvarela u Zrenjaninu 1Foto: Savremena galerija - Plakat izložbe

„Neverovatne (ne)mogućnosti: zamišljanje institucije budućnosti” naziv je izložbe 14. bijenala akvarela u Zrenjaninu koji ove godine beleži trideset godina postojanja, a održava se od 6.do 20. septembra.

Završna izložba biće priređena u ponedeljak, 20. septembra u Savremenoj galeriji.

Ipak, kako je fokus izložbe na javnom prostoru u centru Zrenjanina, trgovi, haustori, fasade, izlozi postaju mesta gde če se sliti umetničke ideje.

U ovogodišnjem sazivu Bijenala učestvuju Nora Mesaroš, Jelena Nikolić, Kristina Nikolić, Slavica Obradović, Tamara Spalajković i radna grupa projekta COMMONS – Zamišljanje institucije budućnosti: Pavle Banović, Bogdan Čontoš, Bogdan Đukanović, Aleksandar Saša Jeremić, Katarina Jovanović Alfa, Katarina Kostandinović, Luka Ličina, Nemanja Milenković, Zorica Milisavljević, Selman Trtovac, Vanja Žunić.

Autorka i selektorka Bijenala, Katarina Kostandinović, navodi da se konceptom izložbe pažnja skreće sa akvarela na bitna problemska pitanja unutar političkog, društvenog i kulturnog života.

Posmatrajući Bijenale kao instituciju, razmišljajući o njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, iskustvu unutar šireg konteksta bijenalnih izložbi i savremene umetničke prakse u Srbiji, te o društvenim prilikama i lokalnim specifičnostima mesta u kom se održava, izložba, aktivnosti i radovi umetnika fokusiraju se na javni prostor grada i interakciju sa lokalnom zajednicom“, kaže selektorka.

Ona navodi da je Bijenale akvarela uvek nastojalo da prikaže različite pristupe ovoj tehnici, od tradicionalnog do eksperimentalnog i višemedijskog.

„Izložba 14. izdanja manifestacije može jezikom medija da objasni svoju nameru, ključnim rečima poput transparentnosti, poroznosta, ispiranje, razlivanja, prelivanja“, objašnjava selektorka.

Prema njenim rečima, problemska pitanja koja kreira umetnost bila bi da li i na koji način umetnost transformiše javni prostor, kako javni prostor transformiše umetnost, kako ćemo komunicirati ideje kroz umetnost u javnom prostoru na način koji je svima razumljiv.

„Kako se baviti Bijenalom akvarela u vremenu lokalne krize vodnih resursa i vodosnabdevanja u Zrenjaninu, kako i s kim zamišljati institucije budućnosti, kako ih činiti, oblikovati i graditi, kako ih učiniti transparentnim i pristupačnim. Suprotno projektnom razmišljanju i planiranju, izložba nastaje iz pozicije nesigurnosti i osetljivosti prema lokalnom kontekstu, ona nema jasnu misiju i viziju sem želje da se sa njom komunicira“, objašnjava Katarina Kostandinović.

Ona dodaje da umetnici sami rade na osmišljavanju radova, postavke i diskurzivnog programa koji će pratiti izložbu.

Katalog izložbe činiće beleške i dokumentacija procesa nastajanja izložbe i tekstovi umetnika. Izložba se otvara 20. Septembra u 19 časova a biće postavljena do 28.oktobra.

Kako je najavljeno, od 2. do 23.oktobra, svake subote u podne biće organizovano vođenje kroz izložbu, koje je povereno umetnicima.

Realizaciju izložbe 14. Bijenala akvarela omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i grad Zrenjanin.

Izložbu je podržao Goethe-Institut Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari