Otvoren Muzej šabačkih Jevreja 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

U Šapcu je večeras otvoren Muzej šabačkih jevreja a otvorio ga je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

On je izjavio da jedan od ciljeva Ministarstva kulture i informisanja zalaganje za snažnu afirmaciju principa decentralizacije kulturne politike jer „kultura mora da prožima svaki kutak naše države“.

Srbija ne sme da bude telo sa velikom glavom sa Beogradom kao centrom kulturnih zbivanja i ovaj saziv Ministarstva kulture i informisanja je dosledan i čvrst u sprovođenju decentralizacije kulturne politike u praksi, ne samo na nivou “dopadljive sintagme”, istakao je ministar.

Po njegovoj oceni Šabac je vrlo vibrantna kulturna sredina.

„Ovo je lokalna sredina koja posvećuje pažnju kulturnom razvoju, zaštiti kulturnog nasleđa, kao i savremenom stvaralaštvu i drago mi je da su ovde razvijeni stavovi kada je reč o neophodnosti kulture“, rekao je Vukosavljević i istakao da takvih gradova ima još, ali da je Šabac jedan od svetlijih primera.

„Trudićemo se da podstičemo sve oblasti kulturnog života u ovom gradu“, istakao je ministar.

Podsetio je da je Šabac kao grad u Prvom svetskom ratu mnogo nastradao i da se do danas nije oporavio.

Kako kaže svaki napor, bilo intelektualni bilo kulturološki, koji služi da se ta sećanja sačuvaju, da se izvuku pouke, istorijske mudrosti i znanja jesu napori vredni svakog truda i podrške, kako moralne tako i finansijske i političke.

Obnova ove sinagoge je značajan epilog u kulturi sećanja na stradanja dva naroda, Srba i Jevreja, smatra ministar i napominje da je dobar znak to što kulturni poslenici i uprava Grada Šapca sa dužnom pažnjom i brigom vode brigu o svom kulturnom životu.

Na otvaranju izložbe “Bauhaus arhitekture Tel Aviva” u Biblioteci šabačkoj, koja je prethodila svečanosti otvaranja Muzeja, Vukosavljević je podsetio da je Šabac grad u kojem su Jevreji i jevrejska zajednica ostavili dubok i značajan trag i napomenuo da je ova postavka prilika da se poboljša kulturna saradnja između Šapca i Izraela, ali i cele Srbije i Izraela.

Odnosi dve zemlje su dobri, ocenio je ministar i napomenuo da se upravo kroz kulturnu razmenu oni dodatno potvrđuju. „Ova izložba je primer efektne međunarodne saradnje“, zaključio je Vukosavljević.

Šabac je jedan od gradova koji je na konkursu “Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja dobio sredstva za finansiranje projekta „EUreka! otkrili smo Šabac!“ odnosno za rekonstrukciju stare sefardske sinagoge i osnivanje Muzeja šabačkih Jevreja.

Šabac je od Ministarstva kulture u 2016. i 2017. godini dobio oko 23 miliona dinara. Od toga je oko 20 miliona za projekte u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa, savremenim stvaralaštvom i međunarodnom saradnjom, a oko tri miliona za oblast informisanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari