Otvoren najveći sajam knjiga na svetu u Frankfurtu 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sajam knjiga u Frankfurtu, najveći na svetu, otvoren je u utorak uveče i trajaće do nedelje, 23. oktobra.

U pitanju je 74. po redu izdanje ovog sajma, koje bi trebalo da privuče oko 4 hiljade izlagača iz 95 zemalja sveta. Na otvaranju je naglašeno da ovaj sajam treba da bude mesto za razgovor i zajedništvo u vreme krize i nestabilnosti.

Reditelj Jirgen Bos, direktor sajma, izjavio je da fizička prisutnost pomaže protiv polarizacije i da je jedan od zadataka književne industrije mapiranje društvenih dešavanja i napetosti, jer je to način da se stvori prava kultura debate i promovišu različitosti.

Zemlja gost ovogodišnjeg sajma je Španija i trebalo bi da oko 200 autora i ljudi iz sveta književnosti iz ove zemlje učestvuje do nedelje. Na sajmu neće gostovati ruski predstavnici, a ni oni iz Irana, ali se zato očekuje onlajn uključenje Volodimira Zelenskog u četvrtak i Olene Zelenske u subotu.

Kao gosti sajma narednih dana najavljeni su nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, glumica Dajan Kruger i brojni autori iz celog sveta, a sajam se završava u nedelju dodelom nagrade za mir ukrajinskom piscu Serhiju Žadanu.

Izvor: SEEbiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari