Otvorena izložba Eme Bregović „Don’t Worry” u Bioskopu Balkan 1Foto: Promo

U Bioskopu Balkan u subotu je otvorena izložba „Don’t Worry” Eme Bregović, na kojoj ova vizuelna umetnica predstavlja svoje radove nastale u poslednjih nekoliko godina.

Izložbu organizuje Fondacija Saša Marčeta, a kustoskinja izložbe je direktorka fondacije Ksenija Samardžija.

Posetioci mogu da pogledaju izložbu do 4. jula, a radno vreme Bioskopa Balkan je 11-20h od utorka do subote.

Povodom otvaranja izložbe u ovom prostoru, Ema Bregović je rekla: „Balkan je u svojoj historiji toliko puta mjenjao identitet. Bio je i opera i pozorište, i bioskop i kafana. Mislim da se sve stvari na takav način mjenjaju i evoluiraju, pa i skulpture. Moja umjetnost pokušava da bude što pristupačnija i zato se i bavim arhetipovima – stvarima koje svi mogu da prepoznaju. Od koljevke, do babuški, ruskog jajeta, gnjezda. Arhetipovi grade kulture, grade identitete, i od momenta kada ih mi dekonstruišemo tu se stvara magija. Identiteti se non-stop mjenjaju i mješaju, i to je ljepota umjetnosti i čovječanstva“.

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta, o izložbi je napisala:

„Monumentalnost radova, složena produkcija, sjajni aluminijum, mesing, sve je u funkciji utiska grandiozne apsurdnosti. Estetika je sačuvana. Upravo u svim ovim elementima nastajanja Eminih radova, koji se grade dugo, sporo, mukotrpno, učitava se potencijal koji svojom mladalačkom energijom unosi svežinu i smelost suočavanja sa fundamentalnim temama. U toj liniji Ema stoji uz rame sa prethodnim generacijama skulptora, žena, koje su dominantno predstavljale savremenu jugoslovensku umetničku scenu”.

Ema Bregović rođena je u Parizu 1994. godine. Magistrirala je na Školi lepih umetnosti u Nantu (Francuska) 2018. godine, a trenutno živi i radi u Beogradu i Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari