Otvorena izložba "Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije” 1Izložba Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije Izvor:FoNet/MOD Srbije

Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije”, organizovana u saradnji Radio Televizije Srbije i Medija centra „Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, otvorena je večeras u Galeriji RTS.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, reč je o izboru dela iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije otkupljenih sa izložbi „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije” u periodu od 1961. do 1985. godine.

Među 24 izložene slike nalaze se dela Petra Lubarde, Miće Popovića, Nandora Glida, Branka Miljuša, Radislava Trkulje, Milića od Mačve i drugih velikana likovnog stvaralaštva druge polovine 20. veka. Otvarajući izložbu, likovni kritičar i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS Đorđe Kadijević istakao je da dela naših umetnika, inspirisanih revolucijom od 1941. do 1945. godine, danas menjaju kontekst i ne predstavljaju samo propagadni materijal, već remek dela umetnosti, bez obzira da li se ovaj period kvalifikuje kao pozitivna ili negativna epizode istorije.

Autorka izložbe, viša kustoskinja i načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević, podsetila je da je Galerije Doma JNA 1953. godine osnovana sa idejom da se bavi propagandnom delatnošću, u okviru koje je i nastala manifestacija „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije”.

„O značaju ove manifestacije govore imena učesnika prve izložbe koja je realizovana 1961. godine: Jovan Bijelić, Danica Antić, Đorđe Andrejević Kun, Olja Ivanjicki i mnogi drugi umetnici koji su obeležili srpsko slikarstvo 20. veka. Nakon uspeha prve izložbe, njena realizacija nastavljena je svake pete godine sve do poslednje 1985. godine koja je nazvana ‘Pobeda i sloboda’“, rekla je Jelena Knežević.

Obeležavajući godišnjicu postojanja Jugoslovenske narodne armije, tadašnji Dom JNA u Beogradu pokrenuo je inicijativu za priređivanje velike likovne izložbe posvećene motivima Narodnooslobodilačke borbe i revolucije.

Nakon tri i po decenije uspešnog postojanja, šestom izložbom završen je ciklus ovih izložbi, ali je ta manifestacija iznedrila vredna umetnička ostvarenja, koja danas čine umetničku baštinu, bitnu za razumevanje razvoja jugoslovenske umetnosti u prvim decenijama nakon oslobođenja.

Izložba će biti otvorena u Galeriji RTS do 31. avgusta 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari