Otvorena izložba “Striking roots” Velimira Iliševića u Galeriji LAG 1Foto: Predrag Zdravković

Slikarstvo Velimira Iliševića svedoči ne samo o njegovim vrhunskim dometima u domenu umetnosti, već i o prijateljstvu i razmeni dva naroda. – rekao je Đorđe Knežević, art direktor Galerije LAG, na otvaranju prve izložbe u ovom prostoru.

On je podsetio da se dela Iliševića nalaze i najznačajnijim švajcarskim muzejima kao što su Kunst muzej u Bernu, Muzej Svih svetih u Šafhauzenu, kao i u značajnim privatnim kolekcijama banaka i korporacija.

Knežević je podsetio na reči švajcarskog likovnog kritičara Matijasa Fišera, koji je rekao da kunsitoričarski svet voli da svrstava umetnike u određene fioke, ali da je Iliševićevo stvaralaštvo mimo svake kategorizacije.

“Ilišević nam beži između apstrakcije i figuralizma. On je ta tajna pregrada u kojoj čuvamo naše najvrednije stvari” – podsetio je Knežević na reči Matijasa Fišera .

Umetnik Velimir Ilišević je istakao da mu je čast što su njegovi radovi prvi u “izvrsnom prostoru# Galerije LAG i da su svi nastali u njegovoj prijašnjoj domovini, u Bosni, u potkozarskom selu gde je pronašao utočište, čekajući, zbog pandemije da vidi šta će se desiti sa svetom.

Skoro 30 ulja i 16 radova u kombinovanoj tehnici, samo su isečak nedavno nastalog materijala inspirisanog korenima zavičaja. Žan Luk Eš, zamenik ambasadora Švajcarske u Beogradu rekao je da u ovoj zemlji živi 60.000 Srba i da su privilegovani što je jedan od njih umetnik Velimir Ilišević.

– Mi promovišemo umetnost i kulturu i možda od vas neki znaju za mnoge izložbe koje se održavaju u rezidenciji švajcarske ambasade u Beogradu. Ali sada smo u novom, transformisanom Beogradu i žao mi je što ne možemo u tome da uživamo jer ovo vreme nije baš u potpunosti normalno. Ali, vaše prelepe slike nam donose normalnost. One su dobre za duh i pokazuju nešto drugo, suprotno lošim brojevima pandemije izazvane virusom Covid 19 – rekao je zamenik ambasadora Švajcarske proglasivši izložbu “Striking Roots” Velimira Iliševića otvorenom.

O stvaraaštvu ovog autora pisac Miljenko Jergović je zapisao da je Iliševićev likovni svet blizak enformelu i da je njegova slika kao domovina.

– Predmeti, figure i predjeli gube formu, pretvaraju se u tragove boje, nedefinirane oblike, koji se razilaze, raspadaju, iščezavaju… Povremeno se javi neka cijela stvar, prepoznatljiv predmet koji kao da je iskočila iz opustošene memorije, iz poprišta Alzhajmerove bolesti koja je zahvatila svijet: ne samo ljude, nego biblioteke, galerije, arhive… Taj svijet, taj planet i cijela civilizacija, u njegovoj su glavi i na njegovom platnu, kao stvarna slikareva domovina. Druge nema. Za čovjeka ovakva sudbina, možda, i nije najsretnija, ali je za umjetnika idealna. Njegovo djelo je njegova jedina domovina.“ – zaključuje Miljenko Jergović u tekstu posvećenom slikama Velimira Iliševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari