Paković: Srbija je najmračniji od svih tamnih balkanskih vilajeta 1Zlatko Paković Foto: www.czkd.org

Pozorišni reditelj i književnik Zlatko Paković izjavio je danas da je Srbija „najmračniji od svih tamnih balkanskih vilajeta“ i da njome vlada „elita neznalica“.

Paković je u intervjuu za portal Tacno.net rekao da mu pretnje koje dobija posle premijere predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ upućuju oni koji „nisu videli ni minut predstave ili snimka predstave“, i da to govori da živimo u društvu kojeg „ne zanimaju empirijske činjenice“.

On smatra da su pretnje koje dobija „pod direkcijom političke mafije koja se ovde gospodski zove vlast“.

„Najviše grozomornih pretnji – a svaka je krivično delo ugrožavanja sigurnosti – dolazi iz redova takozvanih navijača. No, pod skutima vlasti, zajedno sa huliganima, nalazi se i kulturna elita, koja pred mojom predstavom ili kukavički ćuti, ili, poput (pozorišnog kritičara Ivana) Medenice, pokušava da je dostavljački okvalifikuje kao manjkav estetski predmet“, rekao je Paković.

On kaže da mu jedni prete fizičkom, a drugi „kulturnom likvidacijom“.

Paković je oštro kritikovao stranke i pojedince koje koriste „antinacionalističku retoriku“ i „liberalne fraze o toleranciji“ a blisko sarađuju sa Srpskom naprednom strankom.

„Govorimo o onima koji misle svojom zadnjicom, dok njihovi poslodavci misle njihovim glavama. Antinacionalistička retorika, liberalne fraze o toleranciji, služe im da kamufliraju sopstveni oportunizam u okrilju najnetolerantnije, najopskurnije vlasti“, rekao je Paković.

Paković je dodao da „našim predelima“ preti ekološka pošast, a da se našoj omladini sprema „sudbina klijentelističke inteligencije i slugu i služavki već stasalih gazda“.

„Ali, sve to može da se preokrene, baš kao u pozorišnoj predstavi. To nam u pozorištu pokazuje još Eshil“, rekao je Paković.

Zlatko Paković je dobio veliki broj pretnji i uvreda preko društvenih mreža nakon premijere njegove predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Paković i glumci predstave bili su na meti i medija bliskih vlasti, koji su ovaj komad nazvali „antisrpskim pamfletom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari