Pet i po miliona filmu Antonija Nuića 1Foto: Stanislav Milojković

„Bumbarov let“ poznatog hrvatskog reditelja dobio najveći iznos, slede tragikomedija „Djeda Mraz u Bosni“ Emira Kapetanovića, „Iznenada“ Melise Onel, „Zaliv“ Dragutina Đurovića, „Paviljon“ Dina Mustafića…

Za dečji dugometražni igrani film „Bumbarov let“, sentimentalnu priču o odrastanju, poznati hrvatski reditelj Antonije Nuić iz fonda Filmskog centra Srbije može da očekuje podršku u iznosu od pet miliona i 560 hiljada dinara.

Ovo je odluka konkursne komisije u kategoriji sufinansiranja proizvodnje manjinskih koprodukcija (producentkinja Iva Plemić Divjak, reditelji Goran Radovanović i Sabolč Tolnai, producent i profesor na FDU Feti Dautović, i generalni sekretar AFUN Mirko Beoković), koju je na sednici 17. juna usvojio Upravni odbor FCS.

Kako stoji u obrazloženju, u scenariju ovog filma „ima svega za dobru priču, ljubavi, borbe, vanzemaljaca, noćnih avantura, krijumčarenja migranata…, što je komisiju podsetilo na neka srećnija vremena, kada su dečji filmovi zauzimali bitno mesto u našem odrastanju“.

Na listi devet pobedničkih filmova na ovom konkursu je i „Djeda Mraz u Bosni“ Emira Kapetanovića, koga čeka podrška od pet miliona i 160 hiljada dinara. Ova tragikomedija po mišljenju komisije „izaziva mnogo emocija, odlično opisuje sav čemer i nadrealnost života zavađenih naroda u malom okruženju, bezizlaznost koja nas okružuje, ali sagledava i nadolazeće globalno ludilo u podrivanju mržnje među nacijama koje se širi kao virus“.

Za film „Iznenada“, dramatičnu i poetičnu priču o krizi identiteta, turskoj rediteljki Melisi Onel stiže četiri miliona i 740 hiljada dinara, a za melodramu „Zaliv“ crnogorskog reditelja Dragutina Đurovića, koja ima trilerske zaplete i potencijal blokbastera, izdvojeno je četiri miliona i 620 hiljada dinara.

Na podršku iz fonda FCS od četiri i po miliona dinara mogu da računaju filmovi „Paviljon“ Dina Mustafića, crna komedija čija se radnja događa u staračkom domu, i „Planeta 7693“ Gojka Berkuljana, projekat za dečji film o proživljavanju porodičnih tragedija kroz vizuru dečaka. Isti iznos stiže i angažovanoj socijalnoj drami „Lena i Vladimir“ makedonskog reditelja Igora Aleksova, filmu koji je pobuna protiv današnjeg sveta zlostavljanja, korupcije, nasilja, pohlepe…

Na konkursu u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcije „prošli“ su i filmovi „Ekskurzija“ Une Gunjak, empatična drama o svakodnevici adolescenata koja dobija tri miliona i 600 hiljada dinara, i nemački dugometražni dokumentarac „Nazad“ Borisa Despodova (dva miliona i 820 hiljada), koji otkriva i analizira narastajuće desničarske ideje u Evropi, koje inkliniraju totalitarizmu, nacionalizmu i rasizmu.

Milčo Mančevski „ispod crte“

Komisija FCS odbila je na ovom konkursu 31 projekat, među kojima je i „Kajmak“ svetski nagrađivanog makedonskog reditelja Milča Mančevskog. „Ispod crte“ su ostali i novi filmovi poznatih reditelja iz regiona i Evrope, „Otapanje vladara“ Ivana Salatića, „Dunav“ Ljubova Muljmenka, „Alo“ Stefana Komandareva, „Večernji akt“ Vasila Hristova, „Posmatranje“ Janeza Burgera, „Muzika“ Angele Šanelek, „New Liffe“ Aleksandra Kuznjecova, „Reka“ Harisa Raftogianisa, „Četvrti kralj“ Zvonimira Jurića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari