Piroćanci vole svoj jezik 1Scena iz predstave "Nema dade, nema bate" Foto: Andrej Jovanović

Premijerom predstave na dijalektu “Nema dade, nema bate“ u pirotskom pozorištu obeležena su dva jubileja- 75 godina rada i 130 godina pozorišnog života u Pirotu.

Komad je rađen po tekstu Srbislava Minkovića a u režiji Slobodana Aleksića.

Zadatak nije bio težak i naporan jer se poznajemo budući da sam ovde radio 26 godina. Znam svakog od njih i ko koliko može. Volim ovakvu vrstu predstava i mislim, da je publika sudeći po reakcijama, bila zadovoljna. Glumci su dali sve od sebe i ispunili zadatak – kaže reditelj Slobodan Aleksić, dodajući da očekuje da ova predstava bude gledana.

Pirotska publika voli da čuje pirotski govor i na pozorišnoj sceni, kaže glumac Zoran Živković koji u ovoj predstavi tumači lik Bože.

– Piroćanci vole svoj jezik i mi se trudimo da ga negujemo. Igramo predstave na dijalektu i širom Srbije. Značajno je da se dijalekti sačuvaju jer je to bogatstvo koje treba negovati- kaže kaže Živković.

Njegova koleginica Danijela Ivanović koja je tumačila lik Dafine dodaje je rad na predstavi bio zahtevan ali da su uspeli da dočaraju likove koje su tumačili.

Na svečanosti posle premijere podeljene su zahvalnice i povelje pojedincima, organizacijama, medijima i radnicima ove ustanove. Povelja je uručena i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću. Podeljene su i povelje za umetnički doprinos i afirmaciju pirotskog teatra. Osim direktora pozorišta Gradimira Filipovića, povelje su dobili reditelji Vladimir Lazić, Miloš Jagodić, Bojana Lazić, Stevan Bodroža i David Alić.

Revija malih formi

Dan posle premjere počela je i jubilarna 10. Revija predstava malih formi. Pirotska pozorišna publika je videla do sada komad “Ljubav u doba kokaina“ u kome igraju Marijana Mićić i Marko Marković. Večeras je predstava “Ljubav do groba“ u kojoj igraju Snežana Savić, Milenko Pavlov i Marina Vodeničar. U četvrtak je na programu monodrama Zijaha Sokolovića “Lijevo, desno glumac“ kojom obeležava 50 godina rada. Reviju 1. novembra zatvara predstava Striptiz u kojoj uloge tumače Miloš Samolov i Radoslav Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari