Plesni spektakl, prva baletska predstava u Evropi po motivima kultnog Orvelovog romana "Životinjska farma", u koreografiji Miloša Isailovića, na tivatskim Purgatorijama 1Foto: Slavica Dolašević, autorka fotografije/promo 18. festival Purgatorije u Tivtu

Ovo je prvi put da je neko pokušao da ekstremno kompleksno Orvelovo delo prenese na plesni pokret. „Životinjska farma“ obiluje različitim likovima, a ja sam odlučio da sve likove svedem na dve kategorije: svinje i ovce, smatrajući da su to upravo dve životinjske vrste koje najbolje personifikuju današnjeg čoveka. Svinje koje su bezobzirne u svojoj despotiji i ovce koje su za „šišanje”, dočaravaju život i dočarava nas, jer se svako može naći u te dve uloge, izjavio Isailović

Na 18. Purgatorijama u Tivtu koje su i ovog leta jedini festival u regionu koji daje značajan i veliki prostor i plesnom pozorištu, premijerno je izvedena nova, četvrta po redu koprodukcija našeg Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat.

Reč je o svojevrsnom plesnom spektaklu, prvoj baletskoj predstavi u Evropi po motivima kultnog romana Džordža Orvela „Životinjska farma“, po konceptu i u koreografiji Miloša Isailovića, koja je pre nekoliko večeri oduševila prepuno gledalište scene Atrijum u ljetnjikovcu Buća-Luković u Tivtu.

Junake jedne od najvažnijih knjiga 20. veka, priče koja je alegorijska antiutopijia o revolucijama, totalitarisčkim režimima, svetu bez ljudi…, igraju plesači Bitef Dance Company – Ana Ignjatović Zagorac, Ivana Savić Jačić, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Staša Ivanović, Tamara Pjević, Nea Janković i Maša Anić.

U autorskoj ekipi predstave su i dramaturg Bojan Đorđev, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Selena Orb, a originalnu muziku komponovala je Irena Popović Dragović.

”Ovo je prvi put da neko „Životinjsku farmu“ radi kao balet, i pokušava da to ekstremno kompleksno delo prenese na plesni pokret. Orvel je svevremenski pisac čiji opus traje kroz vekove, a „Životinjska farma“ je vrlo složeno delo koje obiluje različitim likovima. Ja sam odlučio da u ovoj predstavi sve likove svedem na dve kategorije: svinje i ovce, smatrajući da su to upravo dve životinjske vrste koje najbolje personifikuju današnjeg čoveka. Svinje koje su bezobzirne u svojoj despotiji i ovce koje su za „šišanje”, dočaravaju život i dočarava nas, jer se svako može naći u te dve uloge”, istakao je Miloš Isailović najavljujući premijeru na Purgatorijama.

Kao originalni predložak, i ova verzija Orvelovog dela, prema njegovim rečima, ima elemente političnosti, ali je on pre svega insistirao na kompleksnosti odnosa između samih likova-aktera.

”Izuzetno je bilo zahtevno u plesnu koreografiju pretočiti temu društvenih odnosa koji vekovima traju između povlašćenih i podređenih, a posebno preneti ono što je glavna karakteristika tih odnosa – manjak želje da se stvari promene „, rekao je Isailović.

 

 

Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef Dance Company, koja je i selektorka plesnog programa festivala u Tivtu, istakla je da je i ova predstava na tragu strategije koju primjenjuju u popularizaciji plesnog teatra i njegovom približavanju najširoj publici.

A prema rečima Dijane Sindik, direktorke Centra za kulturu Tivat, “Životinjska farma” je, posle klasične predstave “Jami Distrikt” i plesnih predstava “Magbet” i “San letnje noći”, već četvrta koprodukcija Bitef teatra i tivatskog CZK.

„Iz te plodne saradnje nastao je i sam Festival plesnog teatra kao poseban deo tivatskih letnjih Purgatorija“, istakla je Sindik.

U toj selekciji, pored koprodukcije „Životinjska farma“, program 18. festivala čine i plesne predstave “Čipka” u izvođenju baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, “Revel, Revel” Zagrebačkog plesnog ansambla, i “Sofia” i “Dunjaluk” Bitef teatra iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari