Počela "Nedelja knjige" 1

Sedma regionalna književna konferencije Book Talk počeće u Novom Sadu 30. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a narednog dana, 1. oktobra, planirani paneli će biti održani u onlajn formi zbog epidemiološke situacije.

Kompanija Color Media Communications, koja organizuje ovu konferenciju koja okuplja najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu, već tradicionalno organizuju i Nedelju knjige uoči početka konferencije, u okviru koje sprovodi akciju deljenja knjiga u gradskom prevozu u Novom Sadu. Partner u ovoj akciji im je JGSP Novi Sad koje se, po rečima organizatora, uvek rado odazove ovoj akciji u promovisanju kulture čitanja u gradu.

Putnici u gradskom saobraćaju već godinama se prijatno iznenade kad počne ova akcija, a tako je bilo i juče na autobuskoj stanici kod TC Bazara još i pre nego što su volonterke ušle u jedan od autobusa. „Od juče u podne pa sve do 1. oktobra, naši volonteri će svakog dana između 12 i 15 sati, onim putnicima koji se zateknu sa knjigom na nekom od stajališta u Novom Sadu, na mestima gde se ukrštaju mnogobrojne gradske i prigradske linije, ispred Bazara, u Šafarikovoj ulici, kod Futoške pijace ili u autobusima na linijama 8, 7, 3, 5 i 2, pokloniti neku od novih knjiga od izdavača koji su nam partneri u ovoj akciji. Ove godine su to Laguna, Arhipelag i Prometej“, izjavila je za Danas Ana Kordić iz CMC, kompanije koja je za ovogodišnju akciju pripremila više od 200 novih naslova na poklon sugrađanima.

Sedma regionalna književna konferencija Book Talk počeće u četvrtak, 30. septembra u 20 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, panelom Šta je nama Andrić danas: 60 godina od Nobelove nagrade za književnost, na kojem će učestvovati Jelena Medaković – direktorka Muzeja grada Beograda, književnica Jelena Marićević Balać i književnici Vladimir Pištalo i Slobodan Vladušić. Tribinu će moderirati novinarka Eržika Pap Reljin. Ujedno, to će biti i jedini panel koji će biti održan uživo jer, narednog dana, 1.oktobra, paneli će biti održani onlajn.

Tradicionalni Book Talk panel izdavača počeće u 10 sati, a o brojnim izazovima koje imaju oni koji se bave ovom delatnošću, govoriće Dejan Papić (Laguna), Zoran Kolundžija (Prometej), Gojko Božović (Arhipelag), Vanja Gavrovski – urednica Bookmate žurnala i Jelka Ciglenečki – literarna kritičarka. Sledeći panel Kultura sećanja i budućnost kulture: 80 godina od rušenja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu je u 11 sati, a na ovu temu govoriće istoričari Dejan Ristić, Stefan Radojković, dr Dragan Cvetković, književnik Vladimir Pištalo i Vesna Petković. Na ovogodišnjem Book Talku biće obeleženo i sto godina od dolaska Belih Rusa u Kraljevinu SHS panelom Šta smo načuili i o koga smo se ogrešili. Učestvuju istoričari Predrag Marković i Đorđe Đurić, i pisac Nenad Novak Stefanović. Kroz razgovore na panelima, biće reči i na teme Treći svet, drugi put: 60 godina od održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu i 40 godina od uvođenja Vanrednog stanja u Poljskoj, na kojem će učestvovati novinar i pisac Mihal Ramač i Boris Varga – politikolog i novinar.

Prvi popodnevni panel počeće u 15 sati sa temom Oni kao hoće da se otcjepljuju a mi im kao ne damo – 30 godina od početka rata u bivšoj Jugoslaviji, a učestvovaće Aleksej Kišjuhas – sociolog i kolumnista, Svetlana Slapšak – književnica, Ante Tomić – književnik, Duško Lopandić – diplomata i stručnjak za evropsko pravo i regionalne odnose, Tanja Stupar Trifunović – književnica i Duško LJuština. Terorizam i literatura: 20 godina od 11. septembra, Uloga intelektualaca u prelomnim istorijskim događajima: 100 godina od osnivanja Međunarodnog PEN, Fantastika sa one strane Gvozdene zavese, Folklorni i mitski elementi u savremenoj srpskoj fantastici i 100 godina od rođenja Stanislava Lema, samo su neke od tema o kojima će biti reči na popodnevnim panelima.

Promocija romana „Gravitacije“

Na ovogodišnjem Book Talku biće promovisan i roman Gravitacija Senke Marić koji je ove godine objavila Partizanska knjiga iz Kikinde. Radi se o drugom romanu ove književnice koja je dobitnica nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, prva nagrada Zija Dizdarević 2000, te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari