Počinje 14. MikroFAF: Road Edition 1Foto: Promo

 

Novo, 14. po redu izdanje festivala MikroFaf počinje i održavaće se u periodu od jula do novembra u nekoliko gradova Srbije, među kojima su Beograd, Smederevo, Pančevo, Subotica i Kruševac, saopštili su organizatori.

MikroFAF je od svog prvog izdanja 2010. godine predstavio preko 500 filmova iz celog sveta i razvio se od lokalne do međunarodne plaftorme kratkog filma.

Road Edition festivala održaće se u vidu turneje po Srbiji u cilju decentralizacije umetničkih programa, širenja publike i rezimiranja razvoja filmske scene kratkog filma tokom poslednjih 14 godina.

Od svog počekta MikroFAF je pratio potrebe scene i publike, proživeo je raznovrsne promene i nove elemente i stekao specifičan status na alternativnoj filmskoj sceni.

U ovom trenutku smatramo važnim da osim u Beogradau festival bude održan i u drugim lokalnim zajednicama, naročito u onim kojima su umetnički sadržaji manje dostupni. Takođe, iskoračujemo iz konvencionalnih okvira i vraćamo se na praksu sa naših početka, kada smo filmove prikazivali u prostorima koji inače nisu predviđeni da za bioskopske programe.

Ovakav pristup nam pruža i priliku da ojačamo saradnje sa kolegama sa nezavisne scene Srbije i prizovemo heterogeniju publiku kroz projekcije na javnim površinama – poput lokalnih parkova, alternativnih mesta okupljanja građana, trgova, ulica i centara kulture.

Na ovaj način motivišemo lokalno stanovništvo da konzumira umetničke sadržaje, ali i da se uključi u javne razgovore i u žiriranje takmičarskih programa.

U svim mestima održavanja festivala posetioci će glasati za najbolji film u zadatim kategorijama, a filmovi sa najviše glasova publike u novembru će biti prikazani u Beogradu, matičnom mestu festivala, u Muzeju Kinoteke.

Tokom selektovanja filmova za svaku programsku celinu, glavni kriterijum je bio da se prikažu filmovi koji su tokom poslednjih 13 izdanja festivala dobili nagrade i priznanja, odnosno koji su imali značajan odziv i kod stručne javnosti i kod publike.

Ideja da te filmove prikažemo ponovo je potekla iz potrebe da zajedno sa publikom primenimo test vremena, jer se filmska produkcija ubrzano menjala od 2010. do danas.

Veća dostupnost tehnologiji koja doprinosi lakšoj realizaciji ideja audio-vizuelne umetnosti, često je uticala na rediteljski postupak i scenario, dok su sa druge strane, u momentu kada je snimanje filma bilo veoma skupo – nedostaci kvalitetne kamere, zvučne opreme ili vrhunske postprodukcije često nadomešćivani dovitljivim rediteljskim rešenjima ili originalnije postavljenim scenariom.

Svi ovi filmovi pored priča koje pričaju, na širem planu svedoče i o vremenu razvoja digitalizacije i tehničkih inovacija i fenomena (npr. poput viralnog videa) koje je MikroFAF spontano beležio svih ovih godina.

Počinje 14. MikroFAF: Road Edition 2
Foto: Promo

Publika će imati priliku da pogleda selekcije i glasa u sledećim kategorijama:

Kratki uradi-sam film

Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale u skromnim uslovima i bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film

Podrazumeva tzv. indie filmove, takođe svih žanrova i rodova, ali koji su producirani u profesionalnim uslovima i sa finansijskom podrškom, i svakako u slobodnom stvaralačkom prostoru, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka

MikroFAF specijal

U okviru ovih projekcija biće prikazan odabir nagrađenih i istaknutih filmovi iz specijalne kategorije MikroFAF-a, koja se svake godine menjala (Viralni film, Loud film, Power film, Caged film, film o Limbu, Kontroverzni film, Beyond the fragments…).

U ovom specifičnom programu moći i da rezimiramo glavne društvene teme koje su se u prethodnoj deceniji istakle na globalnom nivou, a koje su bile utkane u specijalne kategorije dosadašnjih izdanja MikroFAF-a.

U okviru revijalnog programa publika će imati priliku da pogleda najznačajnije filmove nekih od članova žirija sa ranijih izdanja festivala, filmove najmlađih stvaralaca, kao i da se uključi u razgovore o (ne)odolevanju filma zubu vremena, edukativnim filmskim praksama za mlade i preispitivanju termina “uradi-sam” i “nezavisni film”.

Svi programi festivala su besplatni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari