Podsećanje na Davorina Jenka 1

Izložba „Davorin Jenko (1835-1914)“, otvorena je danas u Istorijskom arhivu u Užicu i može se pogledati do kraja oktobra.

Postavka, koja je pre dve godine priređena povodom simpozijuma o Davorinu Jenku u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, podseća na život i rad poznatog slovenačkog i srpskog kompozitora, dirigenta, autora srpske himne „Bože pravde“ i himne Slovenije „Naprej zastava“, koji se smatra utemeljivačem srpske scenske muzike.

Izložba je priređena povodom Dana Užica-9.oktobra, u saradanji sa užičkim Istorijskm arhivom, Arhivom Srbije, Ministarstvom za kluturu Slovenije, Istorijskim arhivom Slovenije i Narodnim pozorištem Beograd. Autori postavke su Gregor Jenuš, Jelica Reljić, Jelica Stevanović, Franc Križnar.

Otvarajući izložbu, u prisustvu predstavnika pomenutih ustanova, institucija i gradske vlasti, Goran Križ, ekonomski savetnik u ambasadi Slovenije, istakao je da se odnosi dveju država „vema dobri, svestrani i da se stalno unapređuju“.

Davorin Jenko je rođen 1835. u Dvorju, kod Kranja, a umro je 1914. u LJublјani. U Beču je studirao prava, ali je odustao od studija i posvetio se muzici. Bio je horovođa Slovenskog pjevačkog društva u Beču i Srpskog crkvenog pevačkog društva u Pančevu i Beogradskog pevačkog društva. Bio je dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu, komponovao muziku za pozorišne komade – „Đido“, „Seoska lola“ Potera“, „Pribislav“ i druge. Postavio je i prvu srpsku operetu „Vračara“ i napisao nekoliko koncertnih uvertira – „Kosovo“, „Milan“, „Srpkinja“, „Aleksandar“. Bio je član Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije. Kao jedan od prvih predstavnika romantizma u srpskoj muzici, zaslužan je i za razvoj srpske opere. U Beogradu je proveo skoro pola veka, a u Sloveniju se vratio nakon smrti supruge i glumce Vele Nigrinove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari