Švajcarska je odbacila zahtev SAD za izručenje Romana Polanskog (76) zbog otpužbe za ilegalne seksualne odnose sa maloletnicom pre više od tri decenije i oslobodila slavnog reditelja. Ministarstvo pravde Švajcarske saopštilo je da su nacionalni interesi uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o puštanju Polanskog (76) na slobodu. Inače, u obrazloženju se navodi: „Ja ne želim da se javno obraćam povodom odluke švajcarskih pravosudnih organa. Želim da se od srca zahvalim svima koji su me podržavali. Veliko hvala svima“, kaže se u saopštenju Polanskog koje je medijima preneo njegov francuski advokat Herv Temim.

U Los Anđelesu je bila razumljiva frustracija okružnog tužioca Stiva Kolija, čiji se ured godinama bori da privede Polanskog pravdi. On najavljuje da će se i dalje tražiti ekstradicija Polanskog, „ukoliko bude uhapšen u kooperativnoj jurisdikciji“, i da to nije pitanje tehnikalija (zbog kojih je Polanski oslođen). Za sada još nema reakcija Udruženja reditelja i Akademije filmskih nauka i umetnosti koji su svojevremeno nagradili Polanskog.

Švajcarska ministarka pravde Evelina Vidmer-Šlumpf je rekla da Vašington može da se žali na međunarodnom nivou, ali da ne očekuje da će se to desiti. „Polanski je slobodan čovek. Može da ide u Francusku ili Poljsku, ili bilo kuda gde ga neće uhapsiti“, rekla je ona. Ovakva odluka je sa oduševljenjem primljena u Francuskoj, a Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova ove zemlje, tim povodom je izjavio: „Veliki francusko-poljski reditelj će moći da se pridruži svojim prijateljima i porodici i da radi na umetničkim projektima“. Polanski je uhapšen 26. septembra prošle godine, po dolasku u Cirih gde je na filmskom festivalu trebao da primi nagradu za životno delo, i to po američkoj poternici iz 1978. godine. Početkom decembra je pušten uz kauciju od 4,5 miliona švajcarskih franaka (tri miliona evra) i od tada je bio u kućnom pritvoru u svojoj vili u planinskom mestu Gštatu. Hapšenje Romana Polanskog osudile su njegove kolege i vlade Francuske i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari