Posle nominacije u Kanu, naš film „Kristina“ nastavlja turneju po svetskim bioskopima: U susret festivalima objavljen novi trejler (VIDEO) 1Foto: Poster

Posle skorašnje nominacije u Kanu za prestižnu godišnju DokAlliance nagradu, film „Kristina“ nastavlja svoju festivalsku turneju.

Početkom juna predstoji mu švajcarska premijera na Bildrausch Film Festivalu u Bazelu u glavnom takmičarskom programu, gde će se takmičiti za Peter Liechti nagradu i za nagradu publike.

Krajem juna film „Kristina“ će imati Belgijsku premijeru na Briselskom Internacionalnom Filmskom Festivalu, u takmičarskom programu Director’s Week, gde će se takimičiti za Grand Prix, nagradu žirija i nagradu publike.

U pitanju je program za prve evropske filmove koji biraju predstavnici francuske asocijacije reditelja. Za sada je potvrđena i nemačka premijera na jednom od najstarijih evropskih festivala DOK Leipzig, koja će se desiti u novembru. Filmski centar Srbije podržao je nastanak i ovog filma.

U susret predstojećim festivalima objavljen je novi trejler koji možete pogledati na ovom linku:

Takođe, novost je da je film “Kristina” posle izuzetno uspešne i posećene južnoameričke premijere na argentinskom festivalu FICIC u maju mesecu, ušao u distribuciju u art bioskopima u Argentini. U junu se očekuje i specijalna projekcija u amsterdamskom bioskopu Kriterion pod pokroviteljstvom festivala Eastern Neighbors, a u sklopu najave za VOD distribuciju filma „Kristina“ na teritoriji Beneluksa. Bioskopska distribucija filma „Kristina“ u Srbiji se očekuje na jesen.

Što se VOD distribucije tiče, „Kristina“ je od maja postala deo projekta Streaming Europe, podržanog od strane potprograma MEDIA Kreativne Evrope. Streaming Europe okuplja četiri evropske striming kompanije – UniversCine, Sooner, LMC i Pickbox koje su se ujedinile oko najuzbudljivijih evropskih filmova. Ugovor podrazumeva šest meseci ekskluzivnog prikazivanja i šest meseci neekskluzivnog prikazivanja na teritorijama Beneluksa, GAS-a, Francuske, Ex-Yu i Bugarske. Tokom trajanja projekta, Streaming Europe će predstaviti 24 nova evropska filma, sveže prikazanih na poznatim filmskim festivalima, a koji nose potpis intrigantnih novih rediteljskih imena.
Distributer filma je britanska kompanija Reason8 iz Londona za čitav svet izuzev Balkana gde je isključivi nosilac prava produkcijska kuća Rezon koja je i proizvela film.

Do sada je film „Kristina“ prikazan na velikom broju značajnih filmskih festivala širom sveta i osvojio je brojne međunarodne nagrade i priznanja uključujući nagradu za najbolji prvi film na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, nagradu za najboljeg evropskog reditelja u usponu na Seville European Film Festivalu u Španiji, specijalno priznanje mladog žirija na Muestra de Cinema de Lanzarote u Španiji, nagradu za najbolji domaći film i nagradu za najbolji međunarodni film na festivalu Merlinka, kao i nagradu za najbolju režiju na Martovskom festivalu. Srpsku premijeru film „Kristina“ imao je na Festivalu autorskog filma u programu Hrabri Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari