Posveta Živojinu Žiki Pavloviću: Jugoslovenska kinoteka i Slovenačka kinoteka zajedno obeležavaju devedeset godina od rođenja velikana 1Foto Jugoslovenska kinoteka

U saradnji dva filmska arhiva, Jugoslovenske kinoteke i Slovenačke kinoteke, u Ljubljani je organizovana integralna retrospektiva kratkih i dugometražnih filmova Živojina Žike Pavlovića (1933-1998), kojom se obeležava devedeset godina od rođenja i dvadeset pet godina od smrti velikana koji je obeležio ovdašnju kinematografiju.

Ova posveta jednom od najvažnijijih i najoriginalnijih filmskih autora obuhvata i obimnu dvojezičnu monografiju, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenska kinoteka.

Obe knjige sadrže eseje čiji su autori Zdenko Vrdlovec, Andrej Šprah i Nace Zavrl, kao i Goran Gocić, Ivana Kronja i Greg Dekjur, dok će u srpsko izdanje biti uključen i tekst Saše Radojevića.

Dve monografije su, kako je saopštila Jugoslovenska kinoteka, vizuelno drugačije, odnosno prilagođene izdavačkoj delatnosti dve kinoteke.
Kourednici knjige su Varja Močnik iz Slovenske kinoteke i Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Oni su bili učesnici nedavne promocije slovenačkog izdanja monografije, uz Andreja Špraha i Ivanu Kronju, a srpsko izdanje će biti predstavljeno u okviru predstojeće retrospektive Živojina Pavlovića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Posveta Živojinu Žiki Pavloviću: Jugoslovenska kinoteka i Slovenačka kinoteka zajedno obeležavaju devedeset godina od rođenja velikana 2
Foto arhiva Jugoslovenske kinoteke

O filmskom autoru čija se dela danas izučavaju i na brojnim evropskim akademijama, na otvaranju retrospektive njegovih filmova u Ljubljani govorili su direktorka Slovenske kinoteke Ženja Lejler Kos, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović i književnik Aleksandar Gatalica.

Gatalica je trenutno prvi sekretar ambasade Srbije u Sloveniji, i od njega je potekla inicijalnu ideju za ovaj projekat, u želji da napravi nove mostove saradnje između dve zemlje, koje je Pavlović svojim filmovima  vrlo duboko nekada postavio.

Reditelj, scenarista, književnik i slikar Živojin Pavlović ostavio je ogroman trag u istoriji kinematogafije na ovim prostorima.
Bio je istaknuti autor „crnog talasa“ i višestruki dobitnik Zlatnih arena na jugoslovenskom festivalu u Puli, kao i brojnih priznanja na svetskim festivalima.

U njegovom opusu su antologijski filmovi „Neprijatelj“ (1965), „Buđenje pacova“ (1966), „Kad budem mrtav i beo“ (1967), „Zaseda“ (1969), „Crveno klasje“ (1971), „Hajka“ (1977).

Tu su i Pavlovićeva ostvarenja „Doviđenja u sledećem ratu“ (1980), „Zadah tela“ (1983), „Na putu za Katangu“ (1987), „Dezerter“ (1992), koja se takođe smatraju remek delima jugoslovenske kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari