Poverenik sindikata Nezavisnost dobio otkaz u Narodnom muzeju 1Foto: Narodni muzej Facebook

Granski sindikat kulture umetnosti i medija Nezavisnost (GSKUMN) saopštio je da je Radoslav Piljak Radovan, glavni poverenik njihove podružnice u Narodnom muzeju, dobio otkaz, na šta je Sindikat ranije upozoravao da će se dogoditi.

U saopštenju stoji da je otkaz Radoslavu Piljku uručila direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, koju Sindikat u svom saopštenju označava kao „nezakonitog direktora“.

U saopštenju piše da su razlozi za otkaz Radoslavu Piljaku to što je prekršio radnu disciplinu i pravila ponašanja. Vreme, mesto i način povrede radne discipline nisu navedeni, već se poziva na denuncijansku belešku Ivana Pavića, šefa Odeljenja za konzervaciju i restauraciju, u kojoj između ostalog optužuje Piljka za „sukobljavanje sa zaposlenima koje uključuje pritiske, zlostavljanje, mobing i osionost“.

GSKUMN skreće pažnju da se „sve ovo dešava od trenutka kada je osnovan sindikat Nezavisnost u Narodnom muzeju u Beogradu, tj. od aprila meseca 2018. godine, kada je Radoslav Piljak počeo da postavlja nezgodna pitanja kao glavni poverenik Sindikata. Otkrivši niz malverzacija i nezakonitih radnji u poslovanju Narodnog muzeja GSKUMN je sistematizovao sve povrede zakonitosti i sačinio dopis obima 210 strana, koji je dostavio Ministarstvu kulture, kao i relevantnim državnim ustanovama (predsednik Republike, Narodna skupština, Javno pravobranilaštvo, Inspektorat za rad) i pozvao nadležne institucije da deluju u skladu sa zakonom.

Prema navodima u saopštenju GSKUMN, početna nezakonitost u poslovanju Narodnog muzeja je zadržavanje Bojane Borić Brešković na mestu direktora Muzeja uprkos zakonskim normama koje to izričito ne dozvoljavaju. Sindikat podseća da nije poštovan član 37 Zakona o kulturi „Osnivač može imenovati vršioca dužnosti direktora ustanove, bez prethodno sprovedenog javnog konkursa, u slučaju kada direktoru prestane dužnost pre isteka mandata, odnosno kada javni konkurs za direktora nije uspeo“, što je potvrdio i Inspektorat za rad, nalazom da je Bojani Borić Brešković 13. juna ove godine istekao mandat.

U saopštenju podsećaju da je u momentu otvaranja Muzeja, 28. juna, Bojana Borić Brešković nastupila kao direktor Muzeja, mada to ona u tom trenutku nije, a prisustvo Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, daje legitimitet nezakonitom direktoru. „Predsednica Vlade je pokušala da ispravi sopstvenu grešku čineći novu time što je 2. avgusta imenovala Bojanu Borić Brešković za v. d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu suprotno citiranom članu 37 Zakona o kulturi jer Bojana Borić Brešković nije razrešena pre isteka mandata, niti je konkurs za izbor novog direktora raspisan“, stoji u saopštenju.

U prilog nezakonitih radnji Sindikat navodi da ni po članu 73 Posebnog kolektivnog ugovoru za ustanove kulture čije je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, glavni poverenik sindikata ustanove ne može dobiti otkaz Ugovora o radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari