Povodom jubileja šabačke biblioteke otvorena izložba „Mi o nama“ 1Foto: Biblioteka šabačka

Povodom 175 godina postojanja, u galeriji Biblioteke šabačke, svečano je otvorena izložba „Mi o nama“ i dodeljene nagrade najboljim čitaocima u protekloj godini.

Budući da istorija Biblioteke nisu samo istorijat zgrade, gradnje, popravke, prepravke, preseljaji i useljaji, već su to i ljudi, bibliotekari šabački su, kako ističu, želeli da kroz interesantnu postavku predstave publici deo onih koji su istoriju ustanove pisali.

Izložba obuhvata bibliotekare ovog stoleća, koji su se trudili, da u vremenima krize, Biblioteka bude mesto susreta, razgovora, čitalačkih zadovoljstava i otkrića.

Povodom jubileja šabačke biblioteke otvorena izložba „Mi o nama“ 2
Foto: Biblioteka šabačka

Autori izložbe su Jelena Podgorac Jovanović, Vesna Timotić, Kristina Aleksić, Aleksandra Erdevički Tomić, Anita Vuković, Dušan Jovanović, Nebojša Cvejić i Biljana Bogojević.

Oni su, kako kažu, želeli da istaknu da je uloga bibliotekara podjednako važna kao i građevina, knjige i čitaoci.

„Vremenska distanca kao jedan od najvažnijih kriterijuma za objektivno sagledavanje svakog događaja je, u slučaju bibliotekara, bila prevelika. O njima se u Zavičajnom odeljenju čuva tek poneka fotografija, šturi zapis ili nepotpuna informacija. Do ovog trenutka, niko se nije bavio onima koji su svojim radom utkani u 175 godina biblioteke“, kažu u ovoj kulturnoj ustanovi.

Zainteresovani građani postavku mogu pogledati do kraja meseca.

Program povodom 175 godina postojanja Biblioteke šabačke, biće održan u utorak 11. oktobra od 12 časova, u Dvorani „Vinaver“ u Aneksu bibliteke.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari