Povratak komičnog žanra na velike scene 1

U Jagodini večeras počinje 48. festival „Dani komedije“, u čijem je takmičarskom programu sedam predstava. Selektor festivala je reditelj Nebojša Bradić.

– Video sam više od 40 predstava u okviru selekcije Dana komedije. Nekoliko predstava sam gledao dva puta, želeći da proverim njihovo mesto u repertoaru ovogodišnjeg festivala. Jer, festivalska selekcija nije prosti zbir najboljeg među ponuđenim. To je, pre svega, postavljanje na festivalsku pozornicu predstava koje će se ogledati jedna u drugoj. Verujem da će publika uživati u raznovrsnosti komedija srpskih i stranih autora i, pre svega, odličnim glumcima – kaže za Danas Nebojša Bradić.

Prema njegovim rečima, „komedija se u srpskim pozorištima danas nalazi na širokoj skali između predstava koje zamagljuju granice čiste zabave i angažovane tragikomedije, dok mnoge pozorišne trupe na svoj repertoar stavljaju komedije sa ciljem da brzo i dođu do svoje publike i zarade“.

– Rezultati su često obeshrabrujući: predstave su isključivo upućene na komične efekte, podilaze najnižem ukusu, koriste obrasce „lakih nota“ i popularnih medija, imaju oskudnu scenografsku i kostimografsku opremu… S druge strane, ohrabruje povratak komičnog žanra na glavne scene vodećih pozorišta, pojava novih, ali i potvrda starih autorskih poetika, glumačko – rediteljske bravure, činjenica da društvena stvarnost i sudbina savremenog čoveka nalaze svoje mesto u komediji. Za sve one koji pišu, režiraju ili izvode komedije osnovno pravilo je da komediju moraju uzimati ozbiljno. Ako tako ne rade, komedija nije smešna, a ukoliko nije smešna – nije komedija – upozorava Bradić.

Na 48. „Danima komedije“ u Jagodini publika će videti: vodvilj „Noćna straža“ po tekstu Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda; farsu brodvejskog pisca Kena Ludviga „Tenor na zajam“, u režiji Olje Đorđević i u produkciji Narodnog pozorišta Sombor; sentimentalnu komediju „Šuplji kamen“ po tekstu Nikolaja Koljade, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u produkciji UK „Vuk Karadžić“iz Beograda; Gogoljevu „Ženidba“u režiji Milana Karadžića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad; klasik „Ukroćena goropad“ po tekstu Vilijema Šekspira, u režiji Olje Đorđević i u produkciji Narodnog pozorišta Subotica; „LJubav u Savamali“ po tekstu Ivana M. Lalića, u režiji Darjana Mihajlovića i u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, kao „urnebesnu tragediju Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u produkciji NP Beograd.

Završne večeri, 27. marta, u čast nagrađenih beogradsko pozorište „Boško Buha“ izvešće komad italijanskog nobelovca Darija Foa „Pošteni provalnik“ u režiji Milana Karadžića. Prateći programi 48. „Dana komedije“, koji su počeli 10. marta, obuhvataju izložbe, predstave Kulturnog centra Jagodina i predstavljanje knjiga tematski vezanih za teatar. Osnivač i generalni pokrovitelj Festivala je Skupština grada Jagodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari