Praksa imenovanja jezika na Balkanu uvek je politička

Povodom odluke Skupštine Subotice da bunjevački postane službeni jezik

Ostavite komentar


  1. Ludilu nigde kraja. „Treba negovati ikavicu, zato što izumire“. Ali izumire većina evropskih jezika, pretvarajući se takorekuć u bedne lokalne dijalekte, dok naši dojalektičari svoja narečja „standardizuju“ u „jezike“ (pri čemu novohrvatski, na primer, sa svojim nakaznim kovanicama sve više postaje nalik esperantu). Jako zgovdno za vojsku kvazi-prevodilaca, raznih ćata i notara,. za borce za jenakost i nacionalnu stvar.

  2. Gospođa Kujundžić je akademski građanin sa titulom dr, ali nažalost ne zna srpski jezik. Katastrofalne greške u govoru koje ne spadaju čak ni u žargon. Jednostavno, ona nikako ne može biti od ugleda. Mučno je slušati njene govore.

Ostavite komentar


Kultura

INTERVJU Dragan Jovićević, urednik kulture u Radaru i autor „Toplog filma“: Film traži da se odreknete mnogo toga, papir i dalje trpi sve 8

INTERVJU Dragan Jovićević, urednik kulture u Radaru i autor „Toplog filma“: Film traži da se odreknete mnogo toga, papir i dalje trpi sve

Dugometražni hibridni dokumentarac „Topli film” Dragana Jovićevića, koji svojim naslovom aludira na kvir odnose, bavi se ovim fenomenom kroz čak 38 naslova iz srpske i jugoslovenske kinematografije, a mnoge će moguće šokirati što na samom početku gledamo scenu poljupca dvojice muškaraca u vojničkim uniformama snimljenu 1911. godine u prvom srpskom dugometražnom filmu “Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa” Čiča Ilije Stanojevića.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.