PREDAJ ORUŽJE - RAZ(NA)ORUŽAJ SE! : Vizuelni umetnici protiv nasilja 1Nenad Burnić - Tolerancija, Foto : Art Zoom

Kolektivna pop-up izložba PREDAJ ORUŽJE -RAZ(NA)ORUŽAJ SE! Vizuelni umetnici protiv nasilja biće otvorena u prostorima Ostavinske galerije i centralnom prostoru Magacina, Kraljevića Marka 8, Beograd, u četvrtak, 5. oktobra u 19 časova a trajaće do 10. oktobra, od 16 do 20 časova, najavili su organizatori.

Ideja za izložbu je nastala kao reakcija na kampanju MUP-a Predaj oružje! koja je usledila kao jedini pokušaj sveobuhvatnog odgovora države na tragične događaje početkom maja ove godine.

Iako je razoružavanje nacije (predaja nelegalnog vatrenog oružja i eksplozivnih naprava) veoma važno, ono predstavlja samo vrh ledenog brega, dok je korpus brega/nasilja ostao netaknut, neprepoznat u zvaničnom diskursu i neobuhvaćen ni kampanjama, ni retorikom institucija koja je usledila, a koja je za cilj imala da društvo (odnosno sve nas) vrati u nekakvu „normalnost“, navodi Ivona Fregl, istoričarka umetnosti, ispred udruženja ART – ZOOM povodom izložbe.

UMETNICI:

Andrijana Pajović, Anica Vučetić, Andrej Čikala (Andrei Cicală), Bogdan Đukanović, Bogdan Pavlović, Darija Radaković, Dragoslav Krnajski, Igor Antić, Milivoj Miško Pavlović, Nenad Burnić, Nina Todorović, Perica Donkov, Srđan Apostolović, Slobodan Trajković, Slobodanka Stupar i Vladimir Perić Talent

Prema njenim rečima koncept ove izložbe je pozicioniran oko mnoštva pitanja, od kojih su navedena samo neka, započinjući niz: “Od čega treba da se razoružamo, a čime naoružamo u odbrani normalnosti i ponovnom uspostavljanju digniteta naših života? Da li je samo u oružju problem? Da li je samo vatreno oružje opasno, a hladno nije? Da li je samo ilegalno oružje opasno, a legalno nije? Da li legalno oružje ubija legalno, a ilegalno ubija ilegalno? Šta sve može da bude oružje kojim se povređuje i ubija? Ko je legalizovao upotrebu vređanja u javnom diskursu? Da li su neznanje i znanje oružje? Istina i laž? Hrabrost i strah? Koja od ovih oružja su legalizovana, a koja poslata u duboku ilegalu i s kojom namerom? Da li je prekarnost egzistencije oružje? Da li je sloboda mišljenja oružje? Da li je kritika oružje?…

Prepoznali smo potrebu da vizuelni umetnici, kao neizostavan deo vodećih kulturno-društvenih aktera na našoj sceni, iskažu svoj stav, mišljenje i viđenje situacije u kojoj smo se zatekli, ističe Ivona Fregl, istoričarka umetnosti povodom ovog događaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari