Predstava "Crni leptir" sa 27 numera Yu grupe, gudači, trube, saksofoni, dupli glumački ansambl 1Foto promo D. Tonković/Pozorištr na Terazijama

Novu sezonu Pozorište na Terazijama otvara predstavom „Crni leptir“, po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, u režiji Marka Jovičića, inspirisanom muzikom legendarne Yu grupe, koja će premijerno biti izvedena 28. i 29. oktobra u 19.30, a pretpremijere su zakazane 26. i 27. oktobra. Kako je najavljeno, „Crni leptir“ će po mnogo čemu biti spektakularan – izvodi […]

Novu sezonu Pozorište na Terazijama otvara predstavom „Crni leptir“, po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, u režiji Marka Jovičića, inspirisanom muzikom legendarne Yu grupe, koja će premijerno biti izvedena 28. i 29. oktobra u 19.30, a pretpremijere su zakazane 26. i 27. oktobra.

Kako je najavljeno, „Crni leptir“ će po mnogo čemu biti spektakularan – izvodi je dupli glumački ansambl, što je najveća podela u istoriji našeg pozorišta, tokom trosatnog izvođenja publika će čuti 27 kompozicija najdugovečnijeg rok benda na ovom prostoru, sa gudačima, trubama, saksofonima, udaraljkama…,  džez i bluz elementima.

Prema rečima direktora Pozorišta na Terazijama Aleksandra Đaje, ova predstava je omaž YU grupi koja je na našoj sceni više od pola veka, ali, kako ističe autor teksta Spasoje Ž. Milovanović, to nije priča o bendu koji je na našoj sceni više od pola veka.

Glavni junaci su dvoje mladih – devojka koja želi da spasava svet, okupljena svojim poslom, i mladi bokser, kojima će se, uprkos svim njihovim različitostima desiti neočekivana romansa. Priča je isprepletana i odnosima između braće zainteresovane za istu ženu, prljavim tajkunskim poslovima, ucenama, građevinskom mafijom…

Probe za predstavu, kako ističe Marko Jovičić, trajale su četiri meseca, pesme YU grupe su uklopljene u radnju u pedesetak vrlo kratkih scena, a glavni protagonisti se presvlače čak trideset puta tokom predstave.

– .Dvoje mladih ljudi primorani su da glume da su u ljubavnoj vezi – Petra da bi zadržala posao, Aleksandar da bi zaštitio svoj boks klub, ali se njima dogodi ta ljubav. Miloš Branisavljević je aranžmane pesama uradio na potpuno nov način, koreografija Milice Cerović je veoma zahtevna, pesme su toliko uklopljene u priču da je to neverovatno. Publika će prvi put moći da vidi filmski scenario u pozorištu, fragmentarnu dramaturgiju, četrdeset devet kratkih scena, tako da sve brzo teče, što glavnim glumcima nije lako pošto imaju mnogo presvlačenja. Nismo uradili limunada-predstavu već ozbiljnu dramu, koja počinje naslovnom numerom „Crni leptir“, a završava se s pesmom „Čudna šuma“ – kaže Jovičić.

Muzičke aranžmane i orkestraciju radio je Miloš Branisavljević, koji je istakao da su morali da sve adaptiraju dramaturgiji.

– Imaćemo gudače, duvače – trube, trombone, saksofone, naravno ritam sekcija, udaraljke. Biće i klasike, i džez i bluz momenata, kao i tvrd zvuk kao što je u originalu. Nekim pesmama smo omekšali zvuk, postale su balade, sve smo prilagodili glumi i koreografiji.

Koreografkinja Milica Cerović najavljuje razne plesne stilove u predstavi, scenske pokrete kao rokenrol žurke, neke začudne koreografije, čak i koreografisan boks.

Za razliku od prethodnih projekata, u „Crnom leptiru“ su okupljeni uglavnom mladi, nepoznati i neiskusni glumci, koji su ovo predstavom dobili veliku šansu.

Glavnu junkinju Petru, u dve ravnopravne glumačke podele, igraju Srna Đenadić i Kristina Jovanović, partneri su im Nikola Šurbanović i Vedran Borovčanin koji igraju Aleksandra Dragina.

U podeli su i Marko Radojević, Arsenije Tubić, Dimitrije Ilić, Igor Damjanović, Dušan Radović, Maja Noveljić, Minja Petrović, Milan Milosavljević, Ana Radivojević, Rok Radiša, Milan Antonić, Žarko Dimovski, Aleksandar Gligorić, Jelena Arsić, Barbara Milovanov, Katarina Jovanović, Ana Vučić, Isidora Vlček, Dušan Svilar, Mitra Mladenović, Teodora Tomašev, Milan Gromilić, Tanja Živković, Marta Bogosavljević, Ljubiša Dinčić, Dragan Vujić Vujke, Dušan Šida…

U autorskoj ekipi „Crnog leptira“ su i dramaturzi Lazar Stanivuk i Dušan Stojanović, dirigent Milan Nedeljković, kostimografkinja Tatjana Radišić i scenografkinja Kristina Vujović.

Reprize premijere najavljene su 30. oktobra, 5. i 6. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari