Predstava koje će se igrati u autobusu, na aerodromu i u avionu na BELEF-u 1Foto: Beta/Beoinfo

Pozorište na Terazijama ima čast da otvori ovogodišnji BELEF.

„Cigani lete u nebo“ je predstava koja je za 17 godina, koliko postoji, postala svojevrsni brend Beograda. Ovom igranju, iako ulazimo u punolestvo, savršeno odgovara slogan „Novi početak“, jer su protagonisti potpuno novi, mladi glumci, nova snaga ovog pozorišta, ali ima i nas koji već 17 godina trčimo taj maraton – tako je glumac Miroljub Turajlija najavio mjuzikl koji otvara ovogodišnji Beogradski letnji festival BELEF, 27. juna na Kalemegdanu (plato kod Pobednika).

Ovogodišnji BELEF, pod sloganima: „Novi početak“ i „Beograd živi“ podeljen je u dve celi a najavljen na jučerašnjoj konferenciji za medije, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

U okviru glavnog program biće 17 izvođenja: 13 predstava, pet premijera i tri beogradske premijere, dva muzička i dva igračka koncerta. Najavljen je i BELEF za mlade sa 10 predstava i dečiji BELEF sa pet predstava, kao i prateći program u okviru kog će, između ostalog, biti organizovano scensko čitanje drame Feđe Stojanovića „Ja, Feđica“.

Operska diva Elina Garanča izvešće operu „Karmen“, 4. jula, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta.

Premijera projekta „Putovanje izvan središta zemlje“, predstava koja će biti izvedena u autobusu, na aerodromu i u avionu, biće igrana 28. 29. i 30. juna, a polazak publike je planiran sa parkinga kod Sportskog centra „25. maj.“ Vladimir Aleksić, glumac, reditelj i producent, povodom ove predstave čiji je i autor, kazao je da je ideja za projekat nastala u ovoj pandemijskoj godini, kada većina nas nije mogla da zamisli da će svet izgledati kako danas izgleda.

– Mislim da je svako od nas poželeo tokom ovog perioda da negde otputuje, na neku destinaciju koja u ovoj realnosti ne postoji. Da li su to plaže i mora na koje nismo mogli da idemo ili su to realnosti iz koje smo hteli da odemo... većina nas je htela da iskoči iz svoje kože u nekim trenucima i da sanja neki bolji, plemenitiji svet. Na žalost, ova pandemija nas je sve zatekla i nije bilo mesta na planeti gde je nije bilo. Tako je nastala ova ideja – kazao je Aleksić i dodao da su tekst predstave pisali Olga Dimitrijević, Dimitrije Kokanov i Maja Todorović, u produkciji BELEF-a. Publika će, kako pojašnjava, biti u poziciji putnika, putovati do aerodroma, a sa njom će u avionu glumci ispričati neke stare i nove priče, ideje i snove u cilju sagledavanja lepše budućnost i stvarnost.

Povodom predstave „Lepa Brena prodžekt“, koju su realizovali FlyinGinger i Bitef teatar, a koja očekuje publiku kod Pobednika 5. jula, Aleksić je istakao da se ona kroz fenomen karijere Lepe Brene bavi zemljom u kojoj je rođen, Jugoslaviji.

Predstava koje će se igrati u autobusu, na aerodromu i u avionu na BELEF-u 2
Foto: Beta/Beoinfo

– NJena karijera je ispratila sve promene koje su se dešavale u našoj zemlji, bavi se istorijom i to je predstava o svima nama, onima koji su sanjali, čiji su se snovi raspršili – pojasnio je on.

Premijera predstave „Ova će biti ista“ biće igrana 30. juna, u Ateljeu 212. Premijera predstave „San letnje noći“ je 9. jula u Malom pozorištu „Duško Radović“, a predstava „Cement Beograd“ 28. juna na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Koncert ansambla Kolo biće održan 28. juna, dok će Una Saga Serbika premijerno izvesti „Slovo ljubavi“ 9. jula na Kalemegdanu.

„Dvojac bez kormilara“, Border Line Sessions Revisited najavljen je za 6, dok će 8. jula Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu „Moj muž“. Beogradsku premijeru na Kalemegdenu imaće predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ 1. jula, Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, „Ko je ubio Dženis DžoplinSNP-a 2. jula. Potom predstava „Lavina“ 3. jula PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar. Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se beogradskoj publici predstavom „Ribarske svađe“ 7. jula. Beogradska letnja scena biće zatvorena 10. jula, premijerom predstave „Zaboravljene“ u produkciji Jugo scene, koja se izvodi kod Pobednika.

Drugi deo BELEF-a, Beogradske letnje noći, počeće 17. jula, trajaće do kraja avgusta na više lokacija u gradu, a ponudiće publici veliki broj koncerata i muzičkih događaja.

Moderatorka konferencije Milena Trobozić Garfild i član odbora BELEF-a ukazala je da su u okviru BELEF-a imali tri cilja, da prošire kulturnu ponudu grada, jer kultura živi u svakom velegradu tokom leta. Zatim da program održe na više gradskih ambijenata, kao i to da posle korone izađu publici u susret.

– Festival je praznik. Ideja je da se od Beograda, tokom BELEF-a, napravi pokretni festival tokom leta – pojasnila je ona.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda podsetio je da BELEF sledeće godine slavi 30 godina postojanja i da je on osnovan u vreme kada je zbog tadašnje atmosfere u zemlji mnogo festivala prestalo da postoji.

– Ove godnie će BELEF biti sadržajniji i duže će trajati. Program Letnje noći trajaće mesec i po dana i u okviru njega će biti organizovano preko 40 koncerata širom grada. To će biti prilika za mlade i neafirmisane umetnike da održe koncert – kazao je on i dodao da je to i način da se podrže muzičari koji zbog korone nisu mogli da nastupaju.

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, najavio je iznenađenja, jer će se odbor povodom programa još jednom okupiti kako bi ga obogatio. Tom prilikom biće najavljeni noviteti, jer je kako kaže, festival živ organizam.

BELEF-ov program za decu i mlade

Dečija i scena za mlade biće postavljena na Kalemegdanu, iza Prirodnjačkog muzeja, a na njoj će 30. juna premijerno biti izvedena predstava „Čudna šuma“, pozorišta lutaka „Pinokio“, a sutradan predstava istog pozorišta „Šešir pun boja“. Pozorište „Boško Buha“ izvešće predstave „Pitam se pitam koliko sam bitan“ 2. jula i „Hajdi“ 3. i 4. jula. Na maloj sceni će se takođe izvoditi različiti programi i predstave umetničkih fakulteta iz Beograda i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari