Predstava "Nad grobom glupe Europe” zatvara 50. Bitef 1Foto: Dražen Sokčević

Jubilarni 50. Bitef zatvoriće u nedelju predstava HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke „Nad grobom glupe Europe” u režiji Sebastijana Horvata.

 Komad, koji će biti izveden na Velikoj sceni pozorišta Madlenianum, autorski je projekt renomiranog slovenskog reditelja, inspirisan tekstom „Hrvatska rapsodija” Miroslava Krleže.

Smešten u pretrpani vagon „trećeg razreda madžarske državne željeznice“, Krleža beleži surovu stvarnost Prvoga svetskog rata, anticipirajući revoluciju koja bi trebala da izbriše odranije postojeće, a ratom produbljene socijalne razlike. Predstava „Nad grobom glupe Europe” govori o drugom trenutku, o drugoj vrsti putovanja, ali koje je takođe veliki izazov: putovanju Hrvatske u Evropsku uniju, u kojoj je čekaju, između ostalog, i surovi uslovi neoliberalnog tržišta rada, ali i reke unesrećenih izbeglica iz Azije i Afrike.

Dan pre toga, na glavnom programu su „Rodoljupci” u režiji Andraša Urbana. Provokativna komedija Jovana Sterije Popovića o tome kako su tokom revolucije 1848. godine lažni srpski rodoljubi iz Vojvodine, rukovođeni samo svojim interesima, brzinski menjali strane u sukobu Mađara i Srba, 2015. godine je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, režirao priznati mađarski reditelj iz Subotice, poznat po svojim kritički beskompromisnim predstavama. Predstava koja redefiniše tradicionalno shvatanje misije nacionalnog pozorišta obeležila je prethodnu teatarsku sezonu u Srbiji. Komad je na programu u 19.30 u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste večeri od 21.30 u Bitef teatru biće reprizno izveden komad „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč” autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević. Predstava je nastala na osnovu istraživačkog puta u Pjongjang dve dramaturškinje, a polazna tačka njihovog istraživanja jeste pitanje da li je Severna Koreja poslednji ostatak Hladnog rata, idealna za projekciju svih stereotipa o „neprijatelju“ zapadnog sveta.

Jubilarni Bitef počeo je 24. septembra, pod sloganom Na leđima mahnitog bika. U proteklih nekoliko dana publika je imala priliku da vidi predstave nemačkog govornog područja: („Urnebesna tama” bečkog Burgteatra, „Saosećanje. Istorija mitraljeza” berlinskog Šaubinea, „Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem” u produkciji Gintersdorfer/Klasen), kao i savremene plesne predstave sa dalekog istoka, „6&7” u produkciji plesnog pozorišta TAO iz Pekinga i multimedijalni projekat „Softmachine: Rijanto + Sijao Ke x Cihan” singapurskog umetnika Čoja Kafaija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari