Predstava „Noćna straža“, Ljubomir Bandović i Rada Đuričin laureati 36. Nušićevih dana 1Foto: Centar za kulturu/Nenad Zivanovic

Uoči svečanog programa dodele festivalskih nagrada i zatvaranja 36. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“, koji se ove godine održavao pod sloganom „Nušić naš, evropski i svetski“, saopšteni su ovogodišnji laureati.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike pripala je predstavi „Noćna straža“ prema tekstu Fedora Šilija, u izvođenju pozorišta „Atelje 212“, a u režiji Borisa Liješevića. Sa ocenom 4, 80 ova predstava je nadmašila ostala ostvarenja koje je publika imala prilike da prati i vrednuje u okviru festivalskog programa.

Dobitnik nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, na osnovu glasova publike, je Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu, po tekstu Dušana kovačevića, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Kako je ranije saopšteno, ovogodišnja dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramska umetnica Rada Đuričin.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri po oceni publike tokom festivalskog programa dobili su: Vladan Milić za ulogu Ivana, umirovljenika, u predstavi „Ničiji sin“ Beogradskog dramskog pozorišta, Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Cvijetić za ulogu Živke Popović u predstavi „Živi su, nije smešno“ Puls teatra Lazrevac i Regionalnog pozorišta Novi Pazar, Ljiljana Stjepanović za ulogu Larise Sergejevne u predstavi „Šuplji kamen“ Ustanove kulture Vuk Karadžić iz Beograda i Nebojša Ilić za ulogu grofa Andrenjija Ištvana, mađarskog plemića u predstavi „Noćna straža“ pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Predstava „Ničiji sin“ dobila je, prema vrednovanju obavljenom od strane publike, prosečnu ocenu 4,46; predstava „Balkanski špijun“ 4,69; predstava „Živi su, nije smešno“ dobila je ocenu 4,77, a predstavi „Šuplji kamen“ pripala je ocena 4,27.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović (statueta Branislava Nušića koja se dodeljuje dobitniku Nušićeve nagrade za životno delo i plaketa sa likom Branislava Nušića koja se dodeljuje za najbolju predstavu na festivalu) i dr Zoran Kuzmanović (plaketa sa likom Milosava Buce Mirkovića).

U okviru svečanog programa zatvaranja festivala, večeras od 20 sati, u Centru za kulturu Smederevo biće izveden kabare Dobri čovek inspirisan „Listićima“ koje je mladi Nušić pisao dok je u Požarevcu izdržavao kaznu kao autor pesme „Dva raba“. U kabareu koga je režirala Tamara Antonijević Spasić igraju Vesna Stanković, Ljiljana Blagojević i Branislav Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari