Predstava "Utopija" u Malom pozorištu "Duško Radović" 1Utopija Foto: malopozoriste.co.rs

Naš zadatak, kao mentora, jeste da pametno navigiramo i da pomognemo mladim ljudima da stupe u kontakt sa kreativnim unutrašnjim bićem.

Važno je mudro usmeravanje, a ne nametanje i učitavanje nekih naših idioma i matrica na kojima smo rasli, iako i tu postoje neke opšte važeće i univerzalne stvari koje ne zastarevaju – tako je kompozitor Srđan Marković opisao odnos i saradnju sa mladim akterima iz predstave „Utopija“, čiju režiju potpisuje Ivan Baletić, danas na konferenciji za medije u Malom pozorištu „Duško Radović.“

Premijera ove predstave, koja je nastala na osnovu radionica sa petnaestoro tinejdžerki i tinejdžera koji su ujedno i izvođačice i izvođači predstave, zakazana je za sutra, petak i u subotu, u pomenutom pozorištu.

Tekst je kreiran od dokumentarnih iskaza učesnica i učesnika, a uključuje njihove doživljaje, stavove i iskustva o najrazličitijim društvenim temama, sa idejom da se do kraja procesa zajedno dođe do odgovora na pitanje šta je to utopija.

– Nisam siguran da bih u njihovim godinama imao hrabrost da javno istupim. Ulazili smo u intimne stvari, delili ih među sobom, što je mlade iz predstave učvrstilo kao grupu i u toj grupnoj dinamici su se i sami razvili u još kvalitetnije mlade ljude, iako su već bili sjajni pre nego što je počeo projekat – primetio je režiser Ivan Baletić.

Baletić je istakao da je utopija društveno-politička tema pa bi, da su se njom bavili zreli glumci i autori, ona verovatno vrlo lako postala „popovanje“ i spočitavanje mladim ljudima.

– Postoji generacijski jaz, mi smo u njihovim godinama bili skloniji idealima, dok su oni realniji u pogledu na svet. Oni su generacija koja će vrlo brzo doći na pozicije na kojima će odlučivati o društvu u kome živimo i mislim da je ovo pravo vreme da uđemo u dijalog sa njima i saznamo šta nas čeka, i da možda malo tog idealizma koga imamo, jer smo rođeni u malo drugačijem periodu, prenesemo na njih – istakao je režiser.

On je dodao da su mladi lakmus papir čitavog društva, kao i to da je „Utopija“ predstava i za odrasle i za decu. Baletić je primetio i da su se mladi tokom rada na predstavi dodatno razvili kao intelektualna bića i da će te ideje, koje su usvajali, moći da podele sa svojim vršnjacima, njihovim rečima, što je vrhunac društvenog aktivizma.

Dramaturškinja Tijana Grumić kazala je da su u generacijskom jazu jedni drugima proširili perspektive, što smatra za najdragoceniju stvar iz procesa saradnje sa mladim ljudima.

Aleksandar Nikolić, direktor Pozorišta „Duško Radović“, konstatovao je da su mladi tokom rada na predstavi „Utopija“ počeli da razgovaraju o temama od kojih čak i odrasli često beže.

– Razmišljajući kojim jezikom treba da se obratimo njihovoj generaciji: koji je pravi jezik reditelja, dramaturga, kostimografa, scenografa, pitali smo se, kao stariji od naše publike, da li razgovaramo na pravi način sa njima. Da li se bavimo temama koje njih interesuju i koje su njima bitne, kroz koje oni žive. Ovaj projekat jeste pokušaj da oni sami govore o sebi. Da mladi izvođači, uzrasta od 10 do 16 godina, kroz radionice sa stručnjacima, zajedno grade materijal koji će biti inspirisan njihovim životom – kazao je Nikolić.

Mladi autori i izvođači u predstavi su: Dunja Dedaucić, Iskra Dilkić, Jana Dimitrijević, Lazar Đurić, Iva Žeravica, Žana Jelovac, Petra Lukić Jović, Ina Nikolić, Inda Novak, Dimitrije Pantić, Dunja Smiljanić, Maša Stanković, Dragan Subotić, Mia Trifunović i Maša Cvrkotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari