Predstavom "Deca" otvoren 28. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" 1FOTO: Radovan Baja Vujović

Predstavom „Deca“ beogradskog Narodnog pozorišta, po tekstu Milene Marković, u režiji Irene Popović, otvoren je 28. Jugoslovenski pozorišni festival. Ovogodišnji slogan festivala je „Šta misliš o svom ocu?“.

Festival je otvorila Milena Marković, dramska spisateljica i autorka dela “Deca”, koje je otvorilo ovogodišnji festival.

“Mašine će biti pametnije od nas sigurno i sigurno će biti bolje. Međutim, mi ćemo u pozorištu uvek plakati, smejati se, ljutiti i svaki put doživljavati preobražaj u nekog ko je bolji. Svaki put ćemo se povezati sa dušom sveta i verovati da je život najvažnija stvar i čovek sa svojom jednom jedinom pričom je mera svih stvari koje postoje. Te tako ja i mašinama i svima nama želim srećan početak i velika mi je čast da otvorim 28. festival u gradu Užicu“, rekla je između ostalog, Milena Marković.

Publika će do kraja festivala moći da odgleda još šest predstava, a o dobitnicima nagrada „Ardalion“, odlučiće petočlani žiri – akademik Miodrag Tabački, glumica iz Hrvastke Urša Raukar, reditelj Milan Nešković, književnik Almir Imširević iz Bosne i Hercegovine, i književnik Miloš Latinović.

Narednih dana, publika će gledati predstave: „Edip“ (Sofkle/Vito Taufer, JDP), „Naš razred“ (Tadeuš Slobođanek/ Jasmin Novljaković, Gradsko dramsko kazalište Gavela, Zagreb), „Ivanov“ (A. P. Čehov/Paolo Mađeli, Narodno pozorište Sarajevo), „Očevi i oci“ (Slobodan Selenić/Veljko Mićunović, Narodno pozorište iz Beograd), „Nesporazum“ (A. Kami/Damjan Pejanović, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica) i „Otac“ (Florijan Zeler/Paolo Mađeli, Atelje 212).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari