Koje predstave će publika gledati na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu? 1Narodno pozorište Užice/ Foto: N. Kovačević

Sedam predstava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije biće na repertoaru 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, koji će se održati u Narodnom pozorištu Užice, od 1. do 7. novembra.

Na festivalu se, po oceni selektora, prikazuje sedam najboljih komada, nastalih tokom prethodne pozorišne sezone u regionu, bez obzira na teatarski žanr, poreklo pisaca i drugih autora.

Njegov podnaslov „Bez prevoda“ upućuje na to da govorimo istim ili sličnim jezikom i da se dobro rauzmeno.

Publika će gledati predstave: „Deca“ (Milena Marković/ Irena Popović, Narodno pozorište Beograd) , „Edip“ (Sofkle/Vito Taufer, JDP), „Naš razred“ (Tadeuš Slobođanek/ Jasmin Novljaković, Gradsko dramsko kazalište Gavela, Zagreb).

Potom će uslediti „Ivanov“ (A. P. Čehov/Paolo Mađeli, Narodno pozorište Sarajevo), „Očevi i oci“ (Slobodan Selenić/Veljko Mićunović, Narodno pozorište iz Beograd), „Nesporazum“ (A. Kami/Damjan Pejanović, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica) i „Otac“ (Florijan Zeler/Paolo Mađeli, Atelje 212).

Selektor Zoran Stamatović, inače direktor NP Užice i JPFU, za prošlogodišnju pozorišnu produkciju u regionu je rekao da je bila veoma dobra.

Koje predstave će publika gledati na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu? 2
Predstavljanje selekcije JPFU/ Foto: N. Kovačević

„Raduje me to što je pozorište, posle duže godina, ponovo živo i što se, i u manjim mestima u regionu, bavi aktuelnim temama“, kazao je Stamatović i naveo da je radi selekcije, pogledao pedesetak predstava iz celog regiona.

Ovogodišnji festival odvijaće se pod sloganom „Šta misliš o svom ocu?“

To pitanje, objasnio je, „vodi nas ka saznanju šta jesmo, kako se u javnosti predstavljamo, čega se ili koga najviše bojimo i šta nas ili ko nas najbrže i najlakše naljuti i povredi“.

„Otac i odnos prema ocu je jedna od glavnih tema evropskog teatra, od Eshilovih „Orestija“ do danas, i toj velikoj temi posvećujemo naš ovogodišnji festval“, objasnio je i dodao da su takav slogan odredile izabrane predstave.

Slogan je, dodao je, mogao je da bude „Šta misliš o svojoj porodici?“ ili „Šta misliš ko si?“ i slično, u trenutku kada Srbija, bez potrebe, mora da dokazuje da ima dužu istoriju od onih kojima treba nešto da dokazuje“.

„Slogan je, pre svega“, objasnio je, „upućen mladima da znaju ko su i da brane to svoje lično, koje proizilazi iz naše zajednice i našeg odnosa sa susedima“.

„Nemamo razloga da se ičega stidimo, za šta nas često optuže, iako za tako nešto ne postoje istorijske osnove. Ovaj festival“, dodao je, „potvrda je naše želje o suživotu, zajedništvu, boljem životu ljudi i korišćenju u većoj meri svih dobara ovog sveta“.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica koja je predsednica Saveta festivala, ocenivši da je užička publika privlegovana time što gleda najbolje predstave sa područja nekadašnje Jugoslavije, naveo je da umetnici dobijaju priliku da se upoznaju, razmene iskustva i otvore vrata saradnji u kulturi, koja ne poznaje granice.

„Pozorište može da nas nasmeje i rasplače, ali najvažnije je da nas podstakne na promišljanje o tome kako da razlikujemo dobro i zlo i šta nam je činiti da se bolje razumemo“, ocenio je Stojadinović.

Za festivalski slogan je kazao da „otvara bezbroj pitanja, a možda je najvažnije ono – koliko su nas naši očevi, svojim činjenjem ili nečinjenjem, sa pretpostavkom da su vođeni dobrim namerama i bezuslovnom ljubavlju, iz neznanja i predrasuda predodedili da ponovimo njhove greške“, naveo je Stojadinović.

Važno je, poručio je, da „pozorište ostane slobodno i hrabro, da nas prozove i privoli da se suočimo  sa sobom i svetom u kome živimo, a Jugoslovenski pozorišni festival itekako doprinosi takvoj misiji“.

Festival je podržao Grad sa 4.330.000, a Ministastvo kulture je izdvojilo tri miliona dinara.

Cene ulaznica

Komplet ulaznica košta 9.000, odnosno 11.000, dok je pojedinačna karta 2.300 dinara, što je skuplje nego prošle godine. „Mi samo pratimo inflaciju. Da ulaznice nisu skupe dokazuje to da je za sada, pre objavljivanja selekcije, prodato 350 kompleta ulaznica, a naša pozorišna sala ima oko 550 mesta“, rekao je za Danas Zoran Stamatović.

Bojan Munjin više nije koselektor

Nemanja Ranković, umetnički drektor NP Užice i Festvala, saopštio je da Bojan Munjin, dugogodišnji koselektor „iz ličnih razloga, nije mogao više da bude deo Festvala“. „Verujem u to da će ovogodišnja selekcija biti dobro prihvaćena“, poručio je Ranković i naveo da će se organizovati i prateći festivalski program, o čemu će javnost naknadno biti informisana.

Nagrade i žiri

Stručni žiri dodeliće devet nagrada koje nose naziv „Ardalion“, a o tome će odlučivati – akademik Miodrag Tabački, glumica iz Hrvastke Urša Raukar, reditelj Milan Nešković, književnik Almir Imširević iz Bosne i Hercegovine, i književnik Miloš Latinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari