smrt i devojka

Predstava „Smrt i devojka“ u režiji Nikole Ljuce premijerno će biti izvedena večeras (utorak) u Bitef tetaru u okviru Belefa. Tekst je napisan 1991. godine i praizveden u Rojal Kort Teatru a zatim i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa premijernom podelom – Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus.

Holivudsku ekranizaciju drama je doživela 1994. u filmu Romana Polanskog sa Sigurni Viver i Benom Kingslijem u glavnim ulogama.

Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Ariel Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije.

Sa svojim dramskim prvencem, on uspeva da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej.

Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.

Paulina, bivša politička aktivistkinja, ubeđena je da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju davno, mesecima, zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima.

Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.

Igraju: Tamara Krcunović, Milan Marić, Miloš Timotijević. Scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, a kompozitorka Janja Lončar.

Predstava traje 90 minuta i od oktobra će biti na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari