Preminula pozorišna rediteljka Mira Erceg 1Foto: Pixabay/ Lily

Poznata pozorišna rediteljka Mira Erceg preminula je u Berlinu u 79. godini, potvrdio je za Nova.rs dramski umetnik Ljubivoje Tadić.

Mira Erceg rođena je 1945. godine u Sanskom Mostu. Završila je studije u Moskvi na Državnom institutu za pozorišnu umetnost, a živela je i radila u Istočnom Berlinu, režirala u teatrima u Oslu, Drezdenu, Antverpenu, Esenu, Berlinu, Sarajevu, Beogradu, Banjaluci…

– Mirin sin, reditelj Saša Haveman, javio nam je ovu tužnu vest. Ovo je veliki, veliki gubitak za pozorišnu umetnost, jer ona je ostavila istinski, dubok trag u svetu teatra u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj – rekao nam je Tadić i dodao:

– Mira je uradila antologijske predstave, među kojima su i dva dela “Fausta” u Narodnom pozorištu u Beogradu, bila je najveći poznavalac Geteovog dela. Ili, na primer, komad “Plava Jevrejka” Isaka Samokovlije koji je režirala u Kamernom teatru 55 u Sarajevu a koji je gostovao u celom svetu. Kreativna, inventivna, avangardna, pomerala je granice, a svaka saradnja sa njom je bila nezaboravna avantura.

Datum i mesto komemoracije biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari